fbpx
Skip to content

Μητσοτάκης: «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να συζητήσουμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» – Ερντογάν: «Είμαστε αδέρφια με την Ελλάδα»

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 10:00 της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια πολυπληθή αποστολή και τρία αεροπλάνα. Στις 11:30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 12:00 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00. Ο Τούρκος πρόεδρος περπάτησε, μαζί με τη συνοδεία του, από το Προεδρικό Μέγαρο έως το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση κράτησε περισσότερη από μία ώρα.

Στις κοινές τους δηλώσεις που ξεκίνησαν με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτά και ξεκίνησε στις 13:45, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα παγκοσμίως και αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκία που «γνώρισαν διακυμάνσεις» και έκανε λόγο για ειρηνικό μονοπάτι μεταξύ των δύο χωρών, με συζήτηση και όχι πολεμική διάθεση.

«Με αφετηρία το Βίλνιους, υπήρξε προσπάθεια «θετικής ατζέντας» ανάμεσα στις δύο χώρες και φτάνουμε στο σήμερα, στο Ανώτατο Συμβούλιο, που οι συζητήσεις οδήγησαν σε νέες συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο χωρών και για μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών, ενώ στη συνέχεια τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Τούρκοι με visa express θα μπορούν να επισκέπτονται δέκα νησιά της Ελλάδας για επτά ημέρες. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και έκανε λόγο για τη διαφωνία των δύο χωρών που πρέπει να λυθεί μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα.

«Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορούμε να συζητήσουμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα και μπορεί να “φτάσει” σε διεθνές δικαστήριο».

«Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Επόμενη φάση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που για την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να βρεθεί στην Τουρκία το επόμενο διάστημα, και τόνισε ότι κοιτά το μέλλον και τη σχέση των δύο χωρών με αισιοδοξία. Όπως ανέφερε, πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την άνοιξη την Άγκυρα.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα dnews.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading