fbpx
Skip to content

Η Λιβύη θα σημάνει το πολιτικό «τέλος» του Ρ.Τ. Ερντογάν

Turkish President Recep Tayyip Erdogan

Η Λιβύη ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν – Μονόδρομος η πτώση του Τούρκου προέδρου μετά την κυριαρχία Χαφτάρ – Παρέλυσε η GNA μετά την κίνηση-ματ του LNA στην «πετρελαϊκή κοιλάδα»

Οι εξελίξεις στη Λιβύη υπονομεύουν αναμφισβήτητα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επέκτεινε πρόσφατα τη συμμετοχή του στη Λιβυκή κρίση, δήλωσε ο Bülent Alirıza, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης του Turkey Project στο ινστιτούτο Center for Strategic and International Studies.

Η υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ Σάρατζ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη, ενάντια στην αυξανόμενη προώθηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ωφελήσει τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν κατόρθωσε να πείσει ούτε τη Ρωσία, ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Alirıza.

Αυτή τη φορά ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την κατανόηση που μπορεί να περίμενε από τον Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση της Λιβύης σε διμερείς συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα και το Βερολίνο ή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ“, ανέφερε ο αναλυτής.

Anytime-by-Interamerican-logo-2019-1024x459

Ο LNA, υπό την ηγεσία του έμπειρου στρατάρχη Χαφτάρ προελαύνει εντός της Τρίπολης πλέον, όπου εδρεύει η GNA, σε μια εκστρατεία που ξεκίνησε από τον Απρίλιο με ρωσική υποστήριξη. Ο Χαφτάρ και ο LNA λαμβάνουν υποστήριξη από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ GNA.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο έδαφος στη Λιβύη αυξάνουν αναπόφευκτα τα ρίσκα για τον Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να ελπίζει ότι η εισαγωγή του Τουρκικού στρατιωτικού παράγοντα στην εξίσωση θα αποθάρρυνε τον Χαφτάρ, ωστόσο αυτός επέλεξε να απειλήσει άμεσα την Τουρκία συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην Τρίπολη , δήλωσε ο Alirıza.

Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την αυξανόμενη λαϊκή οργή εντός της χώρας του, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, της ασθμαίνουσας οικονομίας και της φτώχειας που “πνίγει” τον τουρκικό λαό.

Anytime-by-Interamerican-logo-2019-1024x459

Επιπλέον, η Άγκυρα καλείται να αντιμετωπίσει τον σταδιακά κλιμακούμενο ανταρτοπόλεμο των Κούρδων, τόσο στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς ομάδες Κούρδων πραγματοποιούν ισχυρές επιθέσεις σε στρατιωτικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις.

Η έκβαση του εμφυλίου στη Λιβύη, με τις πιθανότητες αν είναι συντριπτικά υπέρ του Χαφτάρ, θα καθορίσει το μέλλον του Ερντογάν, καθώς μια ακόμη αποτυχία της Τουρκίας θα σημάνει το πολιτικό του τέλος…

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading