fbpx
Skip to content

Eυρωζώνη: Ο «πυρήνας» λιώνει και το αισθάνονται όλοι

europaiko-koinoboulio-eurokoinoboulio

Είχαμε συνηθίσει επί χρόνια σε προειδοποιήσεις και σενάρια τρόμου για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, η οποία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης χρέους και λύγισε υπό το βάρος χρεών, χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών και τραπεζικών προβλημάτων, ενώ εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να μετράει πληγές. Τώρα ξαφνικά είναι ο «πυρήνας» εκείνος, που έχει το ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.

Χώρες όπως η Γερμανία δεν ανησυχούν βέβαια για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ούτε γεννούν φόβους για οικονομική παράλυση σε περίπτωση πολιτικών κρίσεων. Ακόμη και όταν πέρυσι ο κυβερνητικός συνασπισμός βίωσε ισχυρούς τριγμούς πέρυσι, εν μέσω οξύτατων αντιπαραθέσεων για το μεταναστευτικό, το κράτος και η οικονομία συνέχιζαν να λειτουργούν όπως πάντα. Η επιτυχία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως, εξελίσσεται και στο μεγάλο μειονέκτημά μας της σήμερα.

Η Γερμανία δίνει σταθερά μάχη με την Κίνα για την πρωτιά στις εξαγωγές. Η εξάρτησή της από τη ζήτηση από το εξωτερικό δεν έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και η απασχόληση είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σήμερα, εν μέσω, εμπορικών πυρών, αλλά και αισθητής επιβράδυνσης της Κίνας και άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, το made in Germany περνάει κρίση. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό κάνουν βουτιά, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται και συνολικά ο γερμανικό μεταποιητικός κλάδος παρουσιάζει τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των κρατών- μελών.

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα naftemporiki.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading