Skip to content

Εξελίξεις στο «μέτωπο» ΗΠΑ – Ουκρανίας: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τερματίσει τη διακοπή στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία και να επαναφέρει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση με την ουκρανική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία.

Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ουκρανία συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, σύμφωνα με την πρόταση των ΗΠΑ, με τον όρο ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει άμεσα στην αποστολή όπλων προς το Κίεβο.

Επιπλέον, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια συμφωνία για την εκμετάλλευση των στρατηγικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας.

«Η μπάλα τώρα είναι στην πλευρά της Ρωσίας»
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτζ, και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησαν σε δημοσιογράφους μετά από συναντήσεις με ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους στη Τζέντα.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έκαναν ένα «θετικό βήμα» κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών, δήλωσε ο Ρούμπιο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ τώρα «θα μεταφέρουν αυτήν την πρόταση» στους Ρώσους και ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

Ο Γουόλτζ δήλωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε «πολύ σαφώς» ότι «μοιράζονται το όραμα του προέδρου Τραμπ για την ειρήνη».

Η Ουκρανία «έκανε συγκεκριμένα βήματα και προτάσεις», περιλαμβανομένης της αποδοχής της πρότασης της Ουάσινγκτον για πλήρη κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε ο Γουόλτζ.

Ο Γουόλτζ ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του «τις επόμενες ημέρες» και ότι ο Ρούμπιο θα είναι με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, ο Ρούμπιο ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την απάντηση των Ρώσων στην πρόταση για την κατάπαυση του πυρός απάντησε: «Θα τους μεταφέρουμε την πρόταση, θα τους πούμε: αυτό είναι το θέμα στο τραπέζι».

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να σταματήσει να πυροβολεί και να αρχίσει να συνομιλεί, και τώρα εξαρτάται από αυτούς να πουν ναι ή όχι» πρόσθεσε, και συνέχισε: «ελπίζω να πουν ναι. Αν το κάνουν, νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Αν πουν όχι, δυστυχώς θα γνωρίζουμε ποιος είναι το εμπόδιο στην ειρήνη».

Σε άλλη ερώτηση για το αν η σχέση μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ είναι «και πάλι στον σωστό δρόμο», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, απάντησε: «Αυτό που είναι και πάλι στον σωστό δρόμο εδώ είναι η ειρήνη».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading