Skip to content

Τα ελληνικά Phantom και τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μάγεψαν 200.000 θεατές στη Βρετανία

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο RAF Fairford στο Γκλούσεστερσαιρ (Gloucestershire) του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρακολουθήσουν μια αεροπορική επίδειξη, στην οποία συμμετείχε και η ελληνική πολεμική αεροπορία.

Έσπασαν ρεκόρ επισκεψιμότητας

«Ούτε και εμείς δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση, μας έχουν… πλημμυρίσει από την πρώτη στιγμή της άφιξης μας. Ακόμη και την Παρασκευή με τη ζέστη, το Σάββατο με τη συννεφιά και τη βροχή που μας επισκέφτηκε, είχαμε κάπου 50 με 60 χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα εδώ στο στάντ μας να λένε πόσο… “Phabulous” ήταν που τελικά ήρθαμε με τα ελληνικά Phantom» θα πει στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στο ραδιόφωνο του, “Πρακτορείο 104.9FM” ο αρχηγός της μιας ελληνικής αποστολής, χειριστής της 338 Μοίρας “ΑΡΗΣ” Δίωξης/Βομβαρδισμού εκ της 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας. Η “ΑΡΗΣ” έφτασε με 9 τεχνικούς και τέσσερις χειριστές την Παρασκευή το μεσημέρι 19 Ιουλίου στο αεροδρόμιο RAF Fairford μια άφιξη στην οποία το κοινό «…είχε γεμίσει τις εξέδρες και χειροκρούσε τα Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας σε αριθμούς απίστευτους στις εξέδρες», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε το στέλεχος της ΠΑ με τη συζήτηση μας να διακόπτεται ευγενικά και χαριτωμένα από έναν νεαρό Βρετανό που έχει τυπώσει μια φωτογραφία με τη μασκότ της Μοίρας, τον “Spooky”, και ζητούσε να υπογράψουν στελέχη το πόστερ που έχει ετοιμάσει.

Την ίδια ώρα γύρω μας περίπου 100 άτομα είχαν… πολιορκήσει το στάντ της ομάδας και μιλούσαν με τα στελέχη. Είναι απόγευμα Σαββάτου και πέρα από την ίδια αποστολή των 14 ατόμων, η ομάδα μοιάζει κάπως μεγαλύτερη. «Έχουν καταφτάσει και πολλά άλλα στελέχη της Μοίρας που ιδιωτικά ταξίδεψαν μέχρι τον μακρινή αυτή γωνία της αγγλικής εξοχής. Πρέπει να είμαστε… σχεδόν όλοι εδώ για σήμερα! Είμαστε μια οικογένεια βλέπετε, μια γροθιά, και έστω για μια ημέρα πολλοί δεν ήθελαν να χάσουν αυτή την αεροπορική γιορτή, ήθελαν να νιώσουν την αγάπη του κόσμου, να το ζήσουν αυτό όλο λίγο…», θα περιγράψει χαμογελαστό στέλεχος έτερο της Μοίρας.

Τα ελληνικά F-4E Phantom II οι διοργανωτές τα τοποθέτησαν μάλιστα και σε έναν ειδικό, προνομιακό χώρο δίπλα σε ιστορικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που γιορτάζει τα 75 χρόνια φέτος και βρέθηκαν έτσι δίπλα σε αεροσκάφη-θρύλους της αεροπορικής τεχνολογίας. «Εμείς με τα ελληνικά Phantom II της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας δεν έχουμε απλή επέτειο αλλά είμαστε και οι μόνοι με αεροσκάφη που πετούν επιχειρησιακά, μάχιμα 50 χρόνια. Μαζί με το Β-52 της Αμερικανικής ΠΑ, το Phantom μας είναι μάλλον σε υπηρεσία το πολεμικό μαχητικό αεροσκάφος με την πλέον αδιάκοπη λειτουργία σε όλο του «Royal International Air Tattoo» του 2024, ξέρετε», θα σχολιάσει το στέλεχος της ΠΑ της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading