«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Γραφείο του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ/Ευρώπης για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα και την Καινοτομία (Special Initiative for Noncommunicable Diseases and Innovation – SNI) και το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, εκπρόσωποι των χωρών και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συζητούν για πολιτικές που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παραπάνω βάρους και της παχυσαρκίας – ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά θανατηφόρα μη μεταδοτικά νοσήματα, από τον διαβήτη έως τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παχυσαρκία: Μείζων κίνδυνος για την υγεία των πολιτών στην Νότια Ευρώπη
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 59% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει σήμερα με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως εκτός της Αμερικής. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 3 ή και περισσότερα παιδιά ζουν με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
«Δυστυχώς, τα ποσοστά αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πλούσια παράδοση της χώρας μας στην υγιεινή διατροφή ενώ συνιστούν επείγουσα έκκληση για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Για πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο επιπολασμός του φαινομένου του παραπάνω βάρους και της παχυσαρκίας, ιδίως της παιδικής παχυσαρκίας, εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Περιφέρεια», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, περιφερειακός σύμβουλος για τη Διατροφή, την Παχυσαρκία και τη Φυσική Δραστηριότητα. «Σε ορισμένα μέρη της Νότιας Ευρώπης, σχεδόν τα μισά αγόρια ζουν με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία, και αυτό τα θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξουν μη μεταδοτικά νοσήματα αργότερα στη ζωή τους».
Το παραπάνω βάρος και η παχυσαρκία κατατάσσονται στην τέταρτη θέση ως παράγοντας κινδύνου θανάτου, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα. Οι απειλές για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία συμβάλλουν σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.


