fbpx
Skip to content

Σπίτια στα νησιά για Στρατιωτικούς-δασκάλους-καθηγητές-γιατρούς – Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Σπίτια για γιατρούς, δάσκαλους, καθηγητές: Διευρύνεται το ειδικό πρόγραμμα στέγασης και για στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας σε ακριτικές περιοχές – 1.400 κατοικίες και οικόπεδα ανά την επικράτεια σε πρώτη φάση για τη στέγαση πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 03/04/2024 – Ντίνα Καραμάνου – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται και να προκαλεί προσκόμματα, ακόμη και στη λειτουργία των κρατικών δομών και υπηρεσιών (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικοί δεν αποδέχονται τις μεταθέσεις τους σε περιοχές της χώρας όπου τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα και τα σπίτια δυσεύρετα), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους στα νησιά. Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει, όπως ανέφερε, το πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς, από το οποίο ήδη αναμένεται σε ένα ποσοστό να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και σχολεία.

Σπίτια για γιατρούς, δάσκαλους, καθηγητές και στρατιωτικούς – Τα χρονοδιαγράμματα

Το πρόγραμμα για τη στέγαση των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αφορά -σε πρώτη φάση- 1.400 κατοικίες ανά την επικράτεια και οικόπεδα που ήδη έχουν χωροθετηθεί, εκ των οποίων το 15% θα προσφερθεί για το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024 αναμένεται να λάβουν χώρα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής, ενώ περί το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή των συγκροτημάτων, ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026 και θα αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά.

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών, κυρίως λόγω των Airbnb. Δεν υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς, ενώ όσα τελικά βρίσκονται είναι κακής ποιότητας και πολύ ακριβά», εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ενώ και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης, περιγράφει περιστατικά προσβλητικά προς την αξιοπρέπεια των δασκάλων: «Τους πρώτους μήνες της μετάθεσης σε κάποιο νησί οι δάσκαλοι κοιμούνται στις ξαπλώστες ή φιλοξενούνται σε βάρκες. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε θέσει εδώ και επτά χρόνια και, αντί να λύνεται, γιγαντώνεται», τονίζει στην «Α».

Σε μία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις Κυκλάδες το 2017 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, νοσηλευτικού προσωπικού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα προεδρεία των ομοσπονδιών είχαν προτείνει τη χρήση δομών -ακόμη και στρατοπέδων- προκειμένου οι εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι που μετατίθενται να έχουν μια ανθρώπινη κατοικία στον τόπο όπου θα εργαστούν και με τρόπο που να μην πυροδοτεί αυξήσεις στα μισθώματα. Γιατί «συνήθως τα στεγαστικά επιδόματα πυροδοτούν αύξηση ενοικίων, οπότε είναι δώρον-άδωρον», προσθέτει ο Θανάσης Κικίνης.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading