fbpx
Skip to content

Πολεμική Αεροπορία: Τα F-16 Block 30 δεν πρέπει να πουληθούν

Το κεντρικό θέμα της χθεσινής ημέρας, αποτέλεσε η απάντηση μας, στον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκο Δένδια, αναφορικά με τις προοπτικές των Mirage 2000-5 Mk2, της Πολεμικής Αεροπορίας. Σήμερα, θα επικεντρωθούμε στα μαχητικά F-16 Block 30, τα οποία επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες. Δυνατότητες πολύτιμες και αναγκαίες για την ελληνική αποτροπή και τη Πολεμική Αεροπορία. Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά πως η Πολεμική Αεροπορία δεδομένης της απειλής (σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο) δεν μπορεί να διαθέτει λιγότερα από 200 μαχητικά και με αυστηρές προϋποθέσεις να διαθέτουν εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά, όπλα και ασφαλώς διαθεσιμότητες άνω του 75%. Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου, επανερχόμαστε, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα F-16 Block 30 και τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν νέα όπλα και δυνατότητες (LINK 16).

Άρθρο του Γιάννη Νικήταdefencereview.gr

H Tουρκική Αεροπορία

Η Τουρκική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τα τρία πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block.30, αναβαθμισμένα στο πλαίσιο του προγράμματος «ÖZGÜR». Στο πλαίσιο του προγράμματος «ÖZGÜR» τα τουρκικά F-16 Block.30 (αρχικά) και τα Block.40/50 στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν με τουρκικής προέλευσης συστήματα και λογισμικό. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα τα F-16 Block.30 θα παραδοθούν αναβαθμισμένα την περίοδο 2025-2027 και θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις των F-16 Block.40/50 την περίοδο 2028-2030. Στο σύνολο του το πρόγραμμα «ÖZGÜR» αφορά στην εγκατάσταση: (1) Νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή αποστολής (2) Μονάδα διασύνδεσης συστήματος για την μετατροπή αναλογικών παραμέτρων σε ψηφιακές και προβολής τους στον πιλότο (3) Έγχρωμων οθονών πολλαπλών ενδείξεων CMFD-55 τεχνολογίας AMLCD (Active Matrix Liquid Crystal Display) (4) Σύστημα ελέγχου καυσίμου και υδραυλικών, έτσι ώστε ο πιλότος να γνωρίζει επακριβώς το απόθεμα καυσίμου και την υδραυλική πίεση (5) Αδρανειακό συστήματος πλοήγησης ANS-511 (6) Οθόνη ενδείξεως όλων των παραμέτρων του κινητήρα (7) Ασφαλές σύστημα επικοινωνιών MİLSEC-3 για επικοινωνία, με ήχο, εικόνα και δεδομένα στις ζώνες συχνοτήτων HF/VHF/UHF και (8) Σύστημα αναγνώρισης φίλου και εχθρού (IFF) Mode.5/S. Με ύστερο χρόνο το πρόγραμμα αφορά και στην εγκατάσταση ραντάρ τεχνολογίας AESA, της Aselsan (βρίσκεται σε φάση δοκιμών), καθώς και ψηφιακή παραλλαγή, όμοια με αυτή που θα χρησιμοποιηθεί στα εκπαιδευτικά-ελαφρά μαχητικά Hürjet. Σημειώνεται πως η Τουρκική Αεροπορία ενδέχεται να διαθέσει μέρος των τερματικών Link 16 που θα λάβει από τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τον στόλο των τουρκικών F-16 Block 30.

Η περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας

Για τη περίπτωση βεβαίως της Πολεμικής Αεροπορίας ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30 που έχουν περάσει δυο διαφορετικά προγράμματα δομικής αναβάθμισης απλώς επιβάλλεται λόγω ανάγκης διατήρησης αριθμού και οροφών μαχητικών. Τα γράφαμε από το 2017-2018 και δεν είχαμε γίνει αρεστοί στο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χριστοδούλου. Τότε που σκοπεύαμε να τα ξεπουλήσουμε. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30 επιβάλλεται και για έναν ακόμη λόγο: διότι τα απάρτια (ραντάρ κτλ) των υπό εκσυγχρονισμό F-16 Block 52+ καθώς και F-16 Block 52+ Advanced μπορούν να αξιοποιηθούν στα F-16 Block 30 και F-16 Block 50 ώστε να ομογενοποιηθούν στο επίπεδο F-16 Block 52+ Advanced με Link 16. Οι εκτιμήσεις της Lockheed Martin αναφέρονταν σε κόστος μονάδας περί τα 12-14 εκατομμύρια ευρώ αξιοποιώντας τα υφιστάμενα απάρτια.

Στην ελληνική περίπτωση τώρα, το ερώτημα είναι αν έχουμε την πολυτέλεια της απαξίωσης των F-16 Block 50/30; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 και των 32 Block.30 θα συμβάλει στην αύξηση της εθνικής αεροπορικής ισχύος και θα δώσει όγκο εργασίας στην ΕΑΒ. Είναι 70 αεροσκάφη, καθόλου αμελητέα ποσότητα. Η αγορά 70 νέων μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς όπλα και υποστήριξη, θα κοστίσει περί τα € 5-6 δισεκατομμύρια. Γιατί να μην αναβαθμίσουμε τα F-16 Block 30 Block 50 σε Viper με κλάσμα του κόστους και να αποκτήσουμε έναν ομοιογενή στόλο με 153 F-16 που θα επιχειρούν μέχρι το 2035-2040; Η ΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να απαξιώσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό αεροσκαφών. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη άλλο σενάριο.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα defencereview.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading