fbpx
Skip to content

Δένδιας: Η Ελλάδα αγοράζει όσα όπλα χρειάζεται για να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία

Διευκρινίσεις σχετικά με τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97.8, κινούμενος, όπως είπε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και δηλώνοντας την ετοιμότητα του να ενημερώσει σχετικά όλα τα κόμματα.

Για τις πωλήσεις F-35 και F-16 σε Ελλάδα και Τουρκία

Σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας προμήθειας αμερικανικών F-35 από την Ελλάδα και της διαδικασίας προμήθειας αμερικανικών F-16 από την Τουρκία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «το ζήτημα της προμήθειας αμυντικού υλικού της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι θέμα που αφορά την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα αυτό που πάντοτε διατυπώνει μεγαλοφώνως είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει αυτές, κυριαρχικά, διότι δικό τους θέμα είναι, να κρίνουν αν η μεταφορά πολεμικού υλικού στην Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και τα Νατοϊκά συμφέροντα.Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να φροντίσουν, ώστε οι προμήθειες πολεμικού υλικού να μην στρέφονται εναντίον συμμάχων τους χωρών και να μην υποθηκεύουν οι ίδιες οι προμήθειες τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της συμμαχίας στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» περί μυστικής επιστολής του Στέητ Ντηπάρτμεντ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κογκρέσου σύμφωνα με την οποία εάν ο όρος «τα F-16 πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς της συμμαχίας και όχι για υπερπτήσεις» δεν εφαρμοστεί, αν παραβιαστεί, δεσμεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Δεν το γνωρίζω. Θα ήταν σοφό από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη δική μου ταπεινή κρίση, να υπάρχουν όροι που να οδηγούν την Τουρκία στην λήψη ορθών αποφάσεων χρήσης των οπλικών συστημάτων που κράτη της Συμμαχίας, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αλλά κράτη της Συμμαχίας, η Μεγάλη Βρετανία , τους παρέχουν», ανέφερε.

Για την προμήθεια των F-35

Όσον αφορά στο κόστος,τον αριθμό τους εξοπλισμούς των F-35 ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «οποιοσδήποτε αναφέρει ποσά κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, γιατί δεν υπάρχει ακόμα». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «όταν προμηθεύεσαι ένα εξελιγμένο σύστημα από μια χώρα, η χώρα αυτή είναι η οποία καθορίζει το τι ακριβώς θα σου πουλήσει, όχι θα σου το «κλειδώσει» κλπ. αλλά τι δυνατότητες είναι αυτές τις οποίες θα σου δώσει.

Θα σου δώσει το 100% του συστήματος ή κάτι λιγότερο από αυτό; Αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εμείς θέλουμε το πιο εξελιγμένο. ‘Αρα, για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία πιο σημαντικό από τον αριθμό των αεροσκαφών είναι το configuration των αεροσκαφών, τι δυνατότητες θα έχουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το έαν είναι κατάλληλα τα F-35 για την Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε “Τα F-35 είναι η πιο εξελιγμένη πλατφόρμα που υπάρχει. Έχουμε απόλυτη γνώση του πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τα υπάρχοντα συστήματα που έχει η Πολεμική μας Αεροπορία”.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα insider.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading