fbpx
Skip to content

Το σημαντικότερο επιστημονικό πείραμα στον κόσμο – «Σύντηξη» ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας και ΕΕ για την παραγωγή απεριόριστης ενέργειας

Στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΕΕ σε συνεργασία με την Ιαπωνία εγκαινίασαν επίσημα στη Νάκα, περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, τον μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο.

Η σύντηξη δύο ατομικών πυρήνων αντί της διάσπασης του ενός (σχάση) μπορεί να προσφέρει τρομακτικές ποσότητες ενέργειας και μάλιστα καθαρής, χωρίς εκπομπές ρίπων και ραδιενεργά απόβλητα. Πρόκειται για το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Όμως ο αντιδραστήρας στη Νάκα δεν είναι παρά ένας πρόδρομος για τον ακόμη μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, τον Διεθνή Θερμοπυρηνικό Πειραματικό Αντιδραστήρα (ITER), ο οποίος κατασκευάζεται στη Γαλλία. Μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά του πλανήτη έχουν συγκεντρωθεί στην καρδιά της Προβηγκίας για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο επιστημονικό πείραμα στον κόσμο. Μια προσπάθεια να παραχθεί ενέργεια με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο Ήλιος, το άστρο του πλανητικού μας συστήματος.

«Κατασκευάζουμε αναμφισβήτητα το πιο σύνθετο μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί ποτέ», εκμυστηρεύεται ο επικεφαλής επικοινωνίας του ITER Λάμπαν Κόμπλεντζ στο Euronews. «Το ζητούμενο είναι να δείξουμε τη σκοπιμότητα της αξιοποίησης σε βιομηχανική κλίμακα της πυρηνικής σύντηξης». Η ανακάλυψη της σύντηξης, για την ακρίβεια ο έλεγχος της και το ωφέλιμο κόστος παραγωγής της, είναι ένα ορόσημο για την ανθρωπότητα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η Κλίμακα Καρντάσεφ – Ο πολιτισμός ορίζεται από την ενέργεια

Κατά την «Κλίμακα Καρντάσεφ», που κατατάσσει έναν πολιτισμό σύμφωνα με την ενέργεια που είναι σε θέση να καταναλώνει και να χειραγωγεί, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μετάβαση από τον πολιτισμό «τύπου μηδέν» και «τύπου Α» στον κρίσιμο πολιτισμό «τύπου Β».

Στην κλίμακα «μηδέν» εντάσσονται οι πολιτισμοί που στηρίζονται σε ενέργεια που έχει αποθηκευτεί από νεκρές πλέον μορφές ζωής σε πηγές στον πλανήτη όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Ο πολιτισμός Τύπου Α είναι αυτός που καταφέρνει να δαμάσει και να καταναλώνει την ενέργεια που του προσφέρει ο ίδιος ο πλανήτης του, τον οποίο και ελέγχει πλήρως. Περιβάλλον, θερμοκρασία και κλίμα «τιθασεύονται» για την παραγωγή ενέργειας. Ο πολιτισμός Τύπου Β είναι αυτός που μπορεί και ελέγχει την ενέργεια του άστρου του κάτι που θεωρητικά του δίνει τη δυνατότητα να αποικίσει το αστρικό του σύστημα.

Με βάση την «Κλίμακα Καρντάσεφ» ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται μεταξύ «τύπου μηδέν» και «τύπου Α». Η χειραγώγηση της πυρηνικής σύντηξης θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τον δρόμο στην ανθρωπότητα για μια πορεία προς έναν πολιτισμό «τύπου Β».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading