«Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε» – Τι λέει ο Ερντογάν για τη δήλωση «Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά»

Ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στους Αλέξη Παπαχελά και Μανώλη Κωστίδη για όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ερντογάν τονίζει στη συνέντευξή του ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στη βάση της «αρχής win win (καζάν – καζάν)».
«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win. Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία», τονίζει.
Ο τούρκος πρόεδρος καταφτάνει αύριο το πρωί στη χώρα μας με τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Σημειώνει ακόμη ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».
Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».
Λέει επίσης ότι η δήλωσή του «Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία, που απειλούν την ασφάλεια» της Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».
«Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας, αλλά πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας, στην οποία είμαστε μέλη. Επιπλέον, είμαστε γείτονες, θα πρέπει να παραμείνουμε γείτονες. Θα παραμείνουμε γείτονες, πρέπει να σεβόμαστε αμοιβαία τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα ο ένας του άλλου. Ο ελληνικός λαός, με τον οποίο ζούμε μαζί εδώ και αιώνες, γνωρίζει καλά πόσο στοργικοί είμαστε, όταν απλώνουμε το χέρι φιλίας», συνεχίζει.
Ο Ερντογάν απαντά και σε ερώτηση σχετικά με τα αποθέματα ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, λεκάνες. Ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων».


