fbpx
Skip to content

Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Ερντογάν και πίεση από Αμερικανούς βουλευτές να διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς

Την άμεση ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανοίκει στον βουλευτή Κρις Πάπας. Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τη διπλωματική, πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που η Άγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσης της.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι νομοθέτες διατείνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς τα υλικά που συρρέουν από τη γειτονική μας χώρα στη Γάζα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών που συνεχίζουν να πλήττουν το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι ασυγχώρητο για μια νατοϊκή χώρα να μην ευθυγραμμίζεται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, προτρέποντας έτσι τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς.

Ειδικότερα, οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:

  • Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  • Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
  • Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία.
  • Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.
  • Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, να αναφέρει τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Κογκρέσο και να επιβάλει κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση.
  • Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα εν λόγω ευρήματα στο Κογκρέσο.

Την επιστολή υποστηρίζουν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), καθώς και οι δεξαμενές σκέψεις Middle East Forum και Foundation for Defense of Democracies.

Η Επιστολή των Αμερικανών βουλευτών για τη στήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς

«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας παροτρύνουμε να αναλάβετε αποφασιστική δράση προκειμένου να καταστεί η Δημοκρατία της Τουρκίας υπεύθυνη για τον ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς. Επικροτούμε την απερίφραστη στήριξη του Προέδρου Μπάιντεν προς το Ισραήλ και είναι επιτακτική ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των διπλωματικών μέσων και των εργαλείων εθνικής ασφάλειας που διαθέτουν για να κόψουν οποιουσδήποτε πολιτικούς, υλικοτεχνικούς και οικονομικούς δεσμούς που επιτρέπουν στη Χαμάς να εξαπολύει τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, σας προτρέπουμε να απαιτήσετε από την Τουρκία να ενεργήσει κατά της Χαμάς αμέσως και χωρίς αστερίσκους.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading