fbpx
Skip to content

Στη Βουλή το οικονομικό νομοσχέδιο: Αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο και παροχές 4,4 δισ. ευρώ

Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους το καλάθι του νοικοκυριού, θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο για τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, διπλασιάζεται η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Με προσθήκες και τροποποιήσεις κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «Η κυβέρνηση, είκοσι ημέρες μετά την ορκωμοσία της, καταθέτει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο εκπληρώνεται το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού της προγράμματος. Είναι μια αλλαγή παραδείγματος σε σχέση με αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος και μια συνέχεια της κατεύθυνσης «το είπαμε – το κάνουμε», που χαράχτηκε ήδη από το 2019. Με το νομοσχέδιο αυτό στηρίζονται βασικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι νέοι και η ελληνική οικογένεια για λόγους που είχαν ήδη καταστεί σαφείς από την προεκλογική περίοδο. Και όλα αυτά λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν τις αντοχές του προϋπολογισμού, διότι στόχος μας πάντα παραμένει ο συνδυασμός των κοινωνικών μας πρωτοβουλιών με τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξάλλου τις παρεμβάσεις σε μισθούς, φόρους και ενισχύσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, με τις οποίες:

Αυξάνονται από 1.1.2024, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται συνδυασμός παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων, αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο.

Αυξάνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά, το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading