fbpx
Skip to content

Λιβύη: Απάντηση της Αθήνας για τις θαλάσσιες ζώνες, στήριξη στην Αίγυπτο με επιστολή στον ΟΗΕ

Η Αθήνα δίνει ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, στηρίζοντας την Αίγυπτο και καταγγέλλοντας ουσιαστικά το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Αθήνα απάντησε στην επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Όπως αναφέουν διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (MA) της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης. Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα μας απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020), σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα dikaiologitika.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading