fbpx
Skip to content

Αμερικανικά τεθωρακισμένα Bradley για την Ελλάδα;

Η απόφαση των Αμερικανών για διαθεσιμότητα προς την Ελλάδα 300 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μ2Α2 Βradley φέρνει νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Καθώς έπειτα από την αρχική άρνηση της Ουάσιγκτον στα τέλη του 2021 στο Ελληνικό αίτημα για παραχώρηση 350 Bradley φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επανεξέτασαν όσα ζήτησε το ΓΕΣ και επανήλθαν μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας ανάβοντας το ‘’πράσινο’’ φως στη διαθεσιμότητα των ΤΟΜΑ.

Κώστας Σαρικάς

Και καλώντας το Ελληνικό Επιτελείο να επιλέξει Bradley τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον US Army στην κατάσταση που βρίσκονται. Μια ανάλογη δηλαδή διαδικασία όπως ακριβώς έγινε και στην παραχώρηση των M-1117 Guardian η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Στρατό Ξηράς να συνεχίζει τις παραλαβές των Οχημάτων Αναγνώρισης.

Ήδη από το 2021 το Στρατιωτικό Επιτελείο στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντικατάσταση των παλαιών ΤΟΜΠ Μ-113 είχε βάλει στο στόχαστρο τα Αμερικανικά Bradley όπως είχε αναφέρει το Newpost. Και είχε προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς τους Αμερικανούς. Έπειτα από την αρχική απόρριψή του οι πιέσεις προς την Ουάσιγκτον δεν σταμάτησαν με το θέμα να τίθεται εκ νέου και κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, η υπογραφή της Στρατιωτικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η έμπρακτη σε κάθε ευκαιρία επιβεβαίωση της άριστης σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα με τους Αμερικανούς να επανεξετάζουν με θετική κατάληξη το Ελληνικό αίτημα.

Και ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μελετούσε και άλλες λύσεις όπως τα Γερμανικά Lynx στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας η οποία θα προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό αριθμού αρμάτων μάχης Leopard με ταυτόχρονη παραγγελία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ Lynx. Σύμφωνα με το σχέδιο οι Γερμανοί θα επένδυαν στην Ελλάδα με την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής των Lynxμεταφέροντας τη γραμμή παραγωγής στη χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading