fbpx
Skip to content

Ενημέρωσε τη Βουλή για τα εξοπλιστικά του στρατού ξηράς ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Για την πορεία υλοποίησης της ελληνογερμανικής συμφωνίας σχετικά με την αντικατάσταση των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (TOMA) BMP-1 με τα γερμανικά Τ/Θ Marder, καθώς και για την πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς, ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα «Στον αέρα η ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασης των ελληνικών TOMA BMP-1 με τα γερμανικά Τ/Θ Marder».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των MARDER, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι «μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί δεκατέσσερα ΤΟΜΑ, ενώ αναμένεται η παραλαβή επιπλέον έξι. Η παράδοση των υπόλοιπων είκοσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο β’ εξάμηνο τρέχοντος έτους. Αντιστοίχως, έχουν παραδοθεί είκοσι ΒΜΡ-1 και για τα υπόλοιπα αναμένονται οι παραπάνω παραδόσεις.

Περαιτέρω, διευκρίνισε, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 αντικαταστάθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται επιχειρησιακό κενό και να εξασφαλίζεται η ομοιομορφία του αμυντικού υλικού. Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η σταδιακή απόσυρση και αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 έχει ξεκινήσει από το έτος 2017, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης για την εν λόγω αντικατάσταση, προστέθηκε στην αμυντική διάταξη και ικανός αριθμός των νεοπαραληφθέντων, από τις ΗΠΑ, Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχήματα Αναγνώρισης (ΤΤΟΑ) Μ1117.

«Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μετακίνηση ή αναδιάταξη δυνάμεων και μέσων, γίνεται με γνώμονα την επαύξηση της αμυντικής ισχύος και ουδόλως την αποδυνάμωσή της», κατέστησε εκ νέου σαφές.

«Συναφώς, οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αναδιάταξη μονάδων και μέσων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, ωστόσο οι ειδικότερες ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν, δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, λόγω διαβάθμισης “απορρήτου και άνω», επανέλαβε.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα thestival.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading