fbpx
Skip to content

“Γερµανική” θωράκιση στον Έβρο – Τα επόμενα βήματα στην αμυντική συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου

Το περίγραμμα των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας στον αμυντικό τομέα τέθηκε κατά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι, επισήμως τουλάχιστον, τόσο στη διάρκεια των μετέπειτα δηλώσεών τους όσο και από τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα σχετικά με εξοπλιστικά ζητήματα.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης,

Οι εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτικών και στρατιωτικών μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών εστιάζονται σε ένα σημαντικό -κατά την εκτίμησή τους- γεγονός: ότι δηλαδή ο Γερμανός καγκελάριος δημοσίως τόνισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα συμπατριώτη του δημοσιογράφου, περί του αν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder-1A3 θα πάνε στα νησιά, πως η Γερμανία δεν εξετάζει πού θα πάνε τα οπλικά συστήματα που δίνει στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, που ξέρει τι θα κάνει.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε δημόσια ότι τα Marder-1A3 θα κατευθυνθούν προς τη Θράκη, τον Έβρο, γιατί «εκεί κρίνει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι πρέπει να πάνε».

Πέραν αυτού, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οι δύο ηγέτες αφιέρωσαν ένα τμήμα της συζήτησής τους και στα αμυντικά θέματα, καθώς στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου «τυχαία» η αναβολή της παρουσιάσεως και συζητήσεως στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη Δευτέρα που μας πέρασε, για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή αντί για πριν, μετά την επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων προγραμμάτων και δύο που αφορούν την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Τα προγράμματα αναβάθμισης

Πρόκειται για τα προγράμματα αναβαθμίσεως των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 και Leopard-1A5, καθώς και το πρόγραμμα αποκτήσεως του νέου ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού Lynx, ενώ υπάρχουν και άλλα προγράμματα που συνθέτουν ένα «πακέτο» εξοπλιστικών ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος:

• Η αναβάθμιση (αρχικώς) 183 αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Ελληνικού Στρατού, που απέκτησε μεταχειρισμένα από τη Γερμανία δωρεάν, ως «ενδιάμεση λύση» (interim solution) στο πλαίσιο της αγοράς των Leopard-2A6HEL στα μέσα της δεκαετίας του 2000, σε επίπεδο Leopard-2A7, συνολικού κόστους 1,18 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει περάσει από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 12 Οκτωβρίου 2002 και από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) της προηγουμένης. Για γενικότερους δημοσιονομικούς λόγους εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο φάσεις αναβαθμίσεως, με την πρώτη, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, να αφορά την αναβάθμιση 123 αρμάτων μάχης.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading