fbpx
Skip to content

”Θανατηφόρα τριάδα”: Με Typhoon, Rafale και F-15 στο οπλοστάσιο του, το Κατάρ χειρίζεται τα καλύτερα μαχητικά του κόσμου!

Από το 2010, το Κατάρ έχει ξεκινήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα προμήθειας όπλων στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της απότομης ύφεσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, που είδε αυτές τις χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές φατρίες στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία.

Η ύφεση των περιφερειακών σχέσεων, έφτασε σε κρίσιμο σημείο τον Ιούνιο του 2017 όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στη χώρα.

Το Κατάρ αντιλαμβάνεται την απειλή εισβολής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως απτή πραγματικότητα και γι’ αυτό, προσπάθησε να επιταχύνει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Το πρώτο Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (QEAF), ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις στη Βρετανία εν όψει της παράδοσής του στο Κατάρ, που έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος της προσπάθειας επέκτασης και εκσυγχρονισμού της QEAF, η οποία ξεκίνησε το 2010. Το Κατάρ αποφάσισε να χωρίσει τις αγορές αεροσκαφών του σε τρεις τύπους για να προμηθευτεί τα Dassault Rafale, Boeing F-15 Advanced Eagle και Eurofighter Typhoon.

Η πρώτη παραγγελία δόθηκε για τη Rafale τον Μάρτιο του 2016, ακολουθούμενη από μια παραγγελία για F-15QA τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία το Κατάρ υπέγραψε μια Επιστολή Πρόθεσης (LOI) για την αγορά Typhoons τον Σεπτέμβριο του 2017 και έδωσε παραγγελία για 24 τζετ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η αξία της συμφωνίας ήταν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία περιλάμβανε επίσης έξι προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk Mk 167 – αργότερα αυξήθηκαν σε εννέα – καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα pentapostagma.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading