fbpx
Skip to content

Εκσυγχρονισμός F-16 και αναβάθμιση οπλοστασίου-Ο “Ηνίοχος”, οι πρακτικές της Αεροπορίας των ΗΠΑ και οι ελληνικές “επιλογές”

Στις πρόσφατες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τις προθέσεις της Αμερικανικής Αεροπορίας ως προς τη διαχείριση και την κατανομή των κονδυλίων που οι επιτελείς της αιτούνται για το οικονομικό έτος 2023 (https://defencereview.gr/proschedio-proypologismoy-amyntik/), αποκαλύπτεται καθαρά η πρόθεση τους να απαλλαγούν από παλιό υλικό και μέσα με πολύ μεγάλο κόστος συντήρησης, υποστήριξης και επάνδρωσης και να επενδύσουν κονδύλια σε νέα πυραυλικά συστήματα και λιγότερα μεν, αλλά πιο ικανά μαχητικά αεροπλάνα.

Γιάννης Νικήτας,

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε καθώς εμπεριέχει πολλά ζωτικής σημασίας στοιχεία και για την ελληνική άμυνα. Πολλώ δε μάλλον για την Πολεμική Αεροπορία… Σε αυτό το αφιέρωμα θα ασχοληθούμε μόνο με το θέμα που θεωρούμε ότι απασχολεί, ή θα πρέπει να απασχολεί, άμεσα την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Απόσυρση μαχητικών F-16 δεν αναφέρεται για το 2023 από τους Αμερικανούς. Το μικρό μονοκινητήριο μαχητικό θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της δύναμης μαχητικών της USAF.

Δεν είναι μόνο τα 608 μαχητικά του τύπου αυτού που θα εκσυγχρονιστούν (https://defencereview.gr/i-amerikaniki-aeroporia-anavathmizei-608/), αποκτώντας ραντάρ AESA και διαμόρφωση παραπλήσια του Viper.  Eίναι και τα περισσότερα από 400 F-16 Block 30/32 που θα παραμείνουν σε υπηρεσία για μία τουλάχιστον ακόμη δεκαετία… Αυτό που ενδιαφέρει τη δική μας Πολεμική Αεροπορία στο συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι ότι στο χρονικό διάστημα από το 2015 μέχρι το 2020, με τις καθυστερήσεις, τις υπερκοστολογήσεις και τα προβλήματα στο πρόγραμμα F-35 να συσσωρεύονται αντί να βαίνουν μειούμενα, η USAF εξακολούθησε να επενδύει σημαντικά κεφάλαια στο στόλο των F-16 που διαθέτει.

Στόχος, να τον διατηρήσει αξιόμαχο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μία απλή αναδρομή στην ειδησεογραφία που παραθέτει σε καθημερινή βάση του DefenceReview από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του το Φθινόπωρο του 2017, αποκαλύπτει ότι τα σχετικά με προγράμματα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αμερικανικών F-16 δημοσιεύματα, είναι δεκάδες. Και δεν αφορούν μόνο αναβάθμιση συστημάτων αποστολής και πτήσης του ίδιου του μαχητικού, αλλά και τις πιστοποιήσεις νέων όπλων (SDB II, AGM-158B JASM-ER, JSM) και νέων ατρακτιδίων.

Κατά το ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα αποφεύχθηκε οποιαδήποτε ενέργεια προς την ίδια κατεύθυνση (ομογενοποίηση στόλου F-16 συνολικά), ενώ υπήρχε καταγεγραμμένη ανάγκη και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό. Το ζήτημα δε όπως θα δούμε, δεν ήταν οικονομικό… Ή δεν ήταν μόνο οικονομικό. Από το 2015 μέχρι σήμερα λοιπόν η Ελλάδα καθυστερεί, χωρίς να υπάρχουν προφανείς ή στοιχειοθετημένοι λόγοι, να πράξει ότι πράττουν οι ΗΠΑ για τα δικά τους F-16! Bέβαια εδώ βάσιμα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες, ούτε και την οικονομική ευχέρεια σε συνδυασμό με την εγχώρια βιομηχανία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα defencereview.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading