fbpx
Skip to content

Μόσχα και Κίεβο εξετάζουν το επόμενο βήμα – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί – Καταδίκη από το Διεθνές Δικαστήριο

«Φως στο τούνελ» του πολέμου διαφαίνεται μετά από 21 ημέρες μαχών στο έδαφος της Ουκρανίας, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Η ελπίδα για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έρχεται μέσα από ένα δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσχέδιο 15 σημείων για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία».

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλύψουμε οποιοδήποτε σημείο πιθανής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, μετά από δήλωση του συμβούλου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει πως «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό» με ένα «μοντέλο ουδετερότητας», ενώ η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει εγγυήτριες δυνάμεις.

Να θυμίσουμε πως το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο αμερικανικό κογκρέσο και με αναφορές στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το Πέρλ Χάρμπορ και το Κογκρέσο ζήτησε περισσότερη βοήθεια και επέμεινε στο αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Διάγγελμα Ζελένσκι – «Απάντηση» Λαβρόφ

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε διάγγελμα του πως «το μόνο που θέλουμε εμείς είναι η ειρήνη», προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέες προσπάθειες για τη λήψη των εχθροπραξιών.

«Χρειάζεται υπομονή. Και κόπο, όπως κάνει η αντιπροσωπεία μας που συνομιλεί με την ομάδα της Ρωσίας.

Είναι δύσκολο αλλά σημαντικό, γιατί έτσι τελειώνει ο κάθε πόλεμος. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως μου λένε οι θέσεις των διαπραγματευτών ακούγονται τώρα περισσότερο ρεαλιστικές. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε στο δίκτυο RBC ότι κάποιου είδους διατυπώσεις έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται και να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα insider.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading