Νέα παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκική φρεγάτα μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σε νέα παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo προχώρησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Του Νίκου Μελέτη,
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε το ερευνητικό και δια ασυρμάτου του ζήτησε να αποχωρήσει από την περιοχή και να μην πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες έρευνες με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι κυπριακές Αρχές είχαν εκδώσει την Πέμπτη NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών από το Nautical Geo σε μια περιοχή της οροθετημένης κυπριακής ΑΟΖ που κάλυπτε μάλιστα τμήματα των Οικοπέδων 1, 6 και 7.
Η Τουρκία είχε απαντήσει με δική της NAVTEX δηλώνοντας ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι στην ίδια περιοχή την αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX έχει ο σταθμός της Αττάλειας.
Ο ισχυρισμός αυτός της Τουρκίας βεβαίως εντάσσεται στην λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την οποία επιχειρεί να σφετερισθεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.


