fbpx
Skip to content

Τέλη Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων 2021”

Η ΤΑΜΣ “Παρμενίων 2021” αναμένεται να στείλει μήνυμα αποτροπής σε “όσους ονειρεύονται περίεργα όνειρα”, ότι αν τολμήσουν το παραμικρό σε Έβρο και Αιγαίο θα συντριβούν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η μεγαλύτερη Εθνική Διακλαδικά άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων  “Παρμενίων” ,επιστρέφει φέτος ύστερα από δύο χρόνια αναβολής εκτέλεσής της.

Του Παναγιώτη Νάστου,

ΤΑΜΣ “Παρμενίων”-Σκοπός-συμμετέχουσες δυνάμεις

Ο “Παρμενίων” είναι άσκηση ΤΑΜΣ (Τακτική άσκηση με Στρατεύματα),η οποία σχεδιάζεται και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, του ΥΠΕΞ, της ΕΛΑΣ, της ΕΥΠ, του Λιμενικού Σώματος, της πυροσβεστικής, των ΠΣΕΑ, των Νομαρχιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα των λοιπών κρατικών φορέων.

Σκοπός της είναι η εκπαίδευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αναφορικά με την διαδικασία μετάπτωσης της χώρας από την ειρηνική περίοδο σε περίοδο αυξημένης έντασης, της λήψη αποφάσεων για κήρυξη και εφαρμογή μέτρων του Τυπικού Συστήματος Συναγερμού , την μετάπτωση σε κατάσταση γενικού συναγερμού, την εκπαίδευση των συμμετεχόντων φορέων , με προεξέχουσα την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διεξαγωγή συνδεδυασμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις οποίες εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από το σύνολο των μετεχόντων δυνάμεων και μέσων.

Συνήθεις Χώροι διεξαγωγής- Τελική φάση

Η άσκηση συνηθίζεται να πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο σε Έβρο όσο και στα νησιά μας στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να παραμένουν αμέτοχες δυνάμεις μας, που βρίσκονται εγκατεστημένες κατά μήκος των συνόρων μας με άλλες όμορες χώρες, εκτός Τουρκίας

Στην διακλαδική άσκηση “Παρμενίων” εξετάζονται διάφορα σύνθετα και απαιτητικά σενάρια σε στεριά-θάλασσα και αέρα, βάσει σεναρίου της άσκησης, αλλά και πολλά έκτακτα επεισόδια, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα, η αποφυγή αιφνιδιασμού και η αποτελεσματικότητα Στελεχών-στρατευσίμων -υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Επίσης υλοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις όλες οι φάσεις μετάπτωσης από την ειρηνική περίοδο, σε φάση αυξημένης ετοιμότητας και συναγερμού, με κατάληξη την προώθηση δυνάμεων και μέσων στις τελικές θέσεις (χώρους τελικού προορισμού), προκειμένου να λάβουν εντολή εκτέλεσης οποιασδήποτε αποστολής.

Στην τελική φάση της άσκησης εξετάζεται παραδοσιακά σενάριο διεξαγωγής αμυντικών επιχειρήσεων στον Έβρο, με διεξαγωγή άμεσων αντεπιθέσεων μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων φιλίων δυνάμεων για εξάλειψη των τυχόν εχθρικών προγεφυρωμάτων εντεύθεν του ποταμού, καταστροφή των εισχωρησάντων δυνάμεων του εχθρού και αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα pentapostagma.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading