Skip to content

Δένδιας προς την Λίβυα ΥΠΕΞ: Άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο χαρακτήρισε το τουρκο-λιβυκο μνημόνιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Ελ Μανγκούς, υπογράμμισε την ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, όλες οι παραστρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις και να μην υπάρχει ξένη στρατιωτική παρουσία για να διενεργηθούν αδιάβλητες εκλογές στη χώρα.

«Το σημαντικότερο διακύβευμα για μας είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης» κατέστησε σαφές ο Νίκος Δένδιας και εξήγησε πως βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διοργάνωση αδιάβλητων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο «τουρκο-λιβυκό» μνημόνιο. «Ένα μνημόνιο που εκτός από τη διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης. Εμείς λέμε ότι είναι ένα νομικό παράδοξο, που αγνοεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αγνοεί και την κοινή λογική και τη γεωγραφία» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εξίσου, επισήμανε πως η ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Λιβύη δεν είναι μια μακρινή χώρα της Αφρικής, αλλά μια χώρα της Μεσογείου για την οποία η ΕΕ, και βέβαια η Ελλάδα, έχουν και ευθύνη και υποχρέωση να βοηθήσουν. «Η αστάθεια στη νότια όχθη της Μεσογείου επηρεάζει όλα τα κράτη της περιοχής και πρέπει να το δουν καθαρά όλα τα κράτη της περιοχής» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να πασχίζει για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία στη Λιβύη. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το συμφέρον του λιβυκού λαού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινές προσδοκίες και θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά να δημιουργήσετε μια νέα πραγματικότητα στη Λιβύη, μετά τα τραγικά χρόνια που πέρασαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης, γνωστοποίησε πως θα ζητήσει αύριο από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζόζεφ Μπορέλ, να κληθεί η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης σε ένα γεύμα των υπουργών της ΕΕ και να εξηγήσει με τα δικά της λόγια τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Λιβύης.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading