fbpx
Skip to content

«Θρίλερ» με τα καταριανά Rafale – Δεν δίνει το πράσινο φως το Παρίσι

Στον ”αέρα” τα σχέδια Τουρκίας-Κατάρ;

Το Κατάρ περιμένοντας άδεια από το Παρίσι, για να μετασταθμεύσει τα Rafales και τα Mirages της Πολεμικής του Αεροπορίας στην Τουρκία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, που θα είναι ικανό μετά από εκπαίδευση να χειριστούν τα δεκάδες αεροσκάφη που έχει αγοράσει.

Μετά από μια άνευ προηγουμένου αύξηση αμυντικών δαπανών, πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των πολεμικών αεροσκαφών του κατά 900 τοις εκατό, η κυβέρνηση του Κατάρ αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα: πώς θα διαχειριστεί και θα λειτουργήσει, το μικρό πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος των 550.000 ανθρώπων, τον στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε.

Ένα σχέδιο φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση του Κατάρ να σκοπεύει να μετασταθμεύσει περίπου 36 πολεμικά αεροσκάφη και μεταγωγικά της στην Τουρκία, βάσει πενταετούς συμφωνίας «προσωρινής ανάπτυξης».

Αλλά αυτή η κίνηση «σκοντάφτει» στην Γαλλία, αφού θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικούς πονοκεφάλους και για τα δύο έθνη, με τη γαλλική κυβέρνηση να πρέπει να σταθμίσει την εγχώρια πολιτική και παρόλο την επιθυμίας της, να επεκτείνει το αμυντικό της βιομηχανικό αποτύπωμα στην περιοχή, η πρόσφατη αγορά από την Ελλάδα αεροσκαφών Rafale προκρίνεται ως απαγορευτική.

Η συμφωνία, που βρίσκεται σε εξέλιξη για αρκετό καιρό και τελικά υπογράφηκε από τους Αρχηγούς των δύο χωρών στη Ντόχα στις 2 Μαρτίου 2021, επιτρέπει στο Κατάρ, να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη σε τουρκικές βάσεις, με σκοπό την εκπαίδευση και την παροχή υποστήριξης εντός του εναέριου χώρου της χώρας κατόπιν αδείας.

Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στη Ντόχα, με περίπου 5.000 στρατιώτες να βρίσκονται εκεί και ο Ερντογάν, θέλει να παρουσιάσει αυτήν την συμφωνία της μετασταύθμευσης των Καταριανών αεροσκαφών, ως ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κατάρ και τουρκικού Τύπου, περίπου 12 μαχητικά Rafale του Κατάρ και 10 πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000, μαζί με μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules και C-17 , θα αναπτυχθούν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. (Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, για το πότε προτίθεται το Κατάρ να αναπτύξει τα αεροπλάνα του στην Τουρκία.)

Η συμφωνία, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε επίσημα, αλλά διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι το Κατάρ, θα κατασκευάσει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τα μαχητικά, μαζί με τους πιλότους και τα πληρώματα υποστήριξής του.

Είναι οφθαλμοφανές ότι ο Ερντογάν, με αυτή την συμφωνία στοχεύει να ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, διασφαλίζοντας σταθερούς στρατιωτικούς δεσμούς με έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη μέση των αραβικών κρατών του Κόλπου που συνορεύουν, με έναν από τους κύριους περιφερειακούς ανταγωνιστές της, τη Σαουδική Αραβία.

Ενδεχομένως προσβλέπει, η βάση των μαχητικών αεροσκαφών ίσως θα μπορούσε να γίνει μόνιμη και η Ντόχα, μπορεί ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο να τα «δωρίσει» στην Άγκυρα ως ένδειξη εκτίμησης, εάν εγκριθεί από το Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας και εμπειρογνώμονες, η ανάπτυξη επιθετικών πολεμικών αεροσκαφών σε μια ξένη χώρα, απαιτεί την προηγούμενη έγκριση της χώρας, όπου κατασκευάστηκαν τα αεροπλάνα, στην περίπτωση αυτή της Γαλλίας, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν τηρήσει σιωπή για το θέμα.

Η Breaking Defense, επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας(MOD), ζητώντας σχόλια σχετικά με το σύμφωνο Τουρκίας-Κατάρ. Το Γαλλικό Υπουργείο, αναγνώρισε την επίγνωση της συμφωνίας και επεσήμανε, ότι «μόνο η παράγραφος 15 του άρθρου 4, αφορά μαχητικά αεροσκάφη και ότι αναφέρεται μόνο ότι σε περίπτωση πτήσης μαχητικών αεροσκαφών (Κατάρ), ένα τουρκικό αεροσκάφος μπορεί να αποτελεί μέλος σχηματισμού της πτήσης.”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει σε Τούρκο Αξιωματικό, να πετάξει με αεροσκάφη του Κατάρ ή να πετάξει σε διθέσια παραλλαγή είτε του Rafale είτε του Mirage. (Το Κατάρ χρησιμοποιεί τόσο μονοθέσια όσο και διθέσια μαχητικά αεροσκάφη, είναι άγνωστο προς το παρόν, εάν οποιαδήποτε παραλλαγή δύο θέσεων θα ήταν μεταξύ αυτών που θα μετασταθμεύσουν στην Τουρκία.)

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading