fbpx
Skip to content

Το ΝΑΤΟ καλεί τα μέλη του που διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό να τον αποσύρουν

Η πληροφορία ότι το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις χώρες – μέλη του που διαθέτουν ρωσικό εξοπλισμό να τον αποσύρουν άμεσα και να τον αντικαταστήσουν με δυτικά οπλικά συστήματα δημιουργεί νέα δεδομένα στις Ένοπλες Δυνάμεις πολλών χωρών, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ με νεότερη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το «εύλογο χρονικό διάστημα» για την αντικατάστασή των ρωσικών όπλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρωσικών συστημάτων στον Ελληνικό Στρατό: Αυτών που έτσι και αλλιώς λόγω παλαιότητας θα πρέπει να αποσυρθούν και αυτών που όταν αποσυρθούν θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα (με μεγάλο κόστος βεβαίως).

Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μια σειρά από ρωσικής κατασκευής, αλλά όχι και ρωσικής προέλευσης όπλα. Για παράδειγμα όταν η Ανατολική Γερμανία διαλυόταν η τότε ελληνική κυβέρνηση φρόντισε και πήρε εντελώς δωρεάν οπλικά συστήματα, σύγχρονα τότε. Συνολικά τα ρωσικής κατασκευής όπλα που διαθέτουν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις απαραίτητα για την άμυνα της χώρας μας είναι:

Το πλέον γνωστό και διάσημο S-300PMU-1 (αντιπυραυλικό – αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος), Τor-M1 (αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος που χρησιμοποιεί τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία), SA-8B (κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος), RM-70 (εδάφους – εδάφους), Kornet-E (αντιαρματικά), ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ.) και Zubr (αερόστρωμνα για το Πολεμικό Ναυτικό). Ενα από τα Zubr είναι ουκρανικό και ορισμένα από τα αντιαεροπορικά, όπως το ΟSΑ ΑΚΜ, ο Ελληνικός Στρατός το απέκτησε από την Ανατολική Γερμανία, ενώ τα πυροβόλα SUSANA είναι τσέχικης κατασκευής και προέλευσης.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading