fbpx
Skip to content

Αποκαλυπτική έκθεση: Η Τουρκική ΠΑ έχει γερασμένα μαχητικά

Το Τουρκικό Κέντρο Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομικών (EDAM), δημοσίευσε μια έκθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία κινδυνεύει να «μείνει πίσω από τις παγκόσμιες τάσεις», ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του προγράμματος F-35.

Του Παναγιώτη Νάστου

Τα F-4s τρίτης γενιάς και τα F-16 τέταρτης γενιάς πλησιάζουν στο τέλος της ” επιχειρησιακής ζωής τους” και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TF-X, είναι απίθανο να είναι έτοιμο εγκαίρως για να τα αντικαταστήσει.

Ο συντάκτης της έκθεσης, Can Kasapoglu, διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας και άμυνας της EDAM έγραψε ότι: «Οι δυνατότητες της Τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας θα αντιμετωπίσουν μια σοβαρή δοκιμασία για τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια».

Ωστόσο, μια άλλη έκθεση του Nordic Monitor έχει επισημάνει ένα ακόμη πιο πιεστικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα έλλειψη πιλότων, ασκώντας περαιτέρω πίεση στο υπάρχον σύστημα εκπαίδευσής τους.

Η Nordic Monitor ανέφερε ότι τον Μάιο του 2019, η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έκανε λόγο για ποινικές καταγγελίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον περίπου 681 υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας, ότι διατηρούσαν σχέσεις με το κίνημα Gülen και ήταν κατηγορούμενοι για την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε εκδηλωθεί πριν από πέντε χρόνια, τον Ιούλιο του 2016.

Η Διεύθυνση δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για διαπραχθέντα αδικήματα, λέγοντας ότι οι κατηγορίες βασιζόταν στο ηλεκτρονικό «προφίλ» των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock από αυτού, ή βάσει της ηλικίας, της εκπαίδευσης και της επάρκειας τους σε ξένες γλώσσες.

Η έκφραση φιλονατοϊκών και φιλοδυτικών συναισθημάτων ήταν ένας άλλος λόγος για να απαγγελθούν κατηγορίες σε αυτούς.

Ακόμη και πριν από το πραξικόπημα του 2016, η τουρκική πολεμική αεροπορία αγωνιζόταν να κρατήσει έμπειρους πιλότους εν ενεργεία, αφού η κατάσταση επιδεινώθηκε ύστερα από νόμο του 2012 ,που μείωσε την υποχρεωτική παραμονή των πιλότων στην πολεμική αεροπορία σε 13 χρόνια.

Περίπου 251 έμπειροι πιλότοι παραιτήθηκαν, προτού τεθεί σε ισχύ μια τροποποίηση για να σταματήσει η ροή.

Μέχρι τον Μάιο του 2016, η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε 1.275 πιλότους συνολικά, με 378 στα F-4E και F-16, ενώ υπήρξε έλλειμμα 554 πιλότων, συμπεριλαμβανομένων 190 πιλότων στα παραπάνω μαχητικά αεροσκάφη.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα pentapostagma.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading