fbpx
Skip to content

Αθήνα-Άμπου Ντάμπι σε πλήρη στρατιωτική συνεργασία: Έρχεται άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ-Ισραήλ-ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο

Κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, των ΗΑΕ, της Σλοβακίας, της Ισπανίας, του Καναδά και των ΗΠΑ βρίσκεται στο σχεδιασμό για αργότερα φέτος, αναφέρουν αραβικές πηγές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία φέρνει ραγδαίες εξελίξεις τους επόμενους μήνες στην περιοχή ενώ η Τουρκία προχωρά συστηματικά σε άνοδο της έντασης με την Ελλάδα βάζοντας σε σκέψεις τους ειδικούς για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν στο Αιγαίο.

Σημαντική εξέλιξη των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Νοεμβρίου 2020, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αμπού Ντάμπι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες για να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Mohammed bin Zayed.

Η συνάντηση αποδείχθηκε ιστορική. Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ υπέγραψαν μια συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένης και της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας.

Η Αθήνα χαιρέτισε την συμφωνία ως τη σημαντικότερη που είχε υπογράψει η χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διμερής συνεργασία για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα ανάμεσα στις δύο χώρες επεκτείνεται ραγδαία.

Την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τα ΗΑΕ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για να συζητήσει την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας και να συμμετάσχει σε δύο διεθνείς αμυντικές εκθέσεις, την IDEX 2021 και τη NAVDEX 2021.

Το περασμένο καλοκαίρι τα ΗΑΕ έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Κρήτη για να συμμετάσχουν σε αεροπορικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ένα περαιτέρω σημάδι της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η συμμετοχή των ΗΑΕ στην κοινή πολυεθνική αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η άσκηση ήταν ένα ανεπίσημο, αν και άμεσο μήνυμα προς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα pentapostagma.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading