fbpx
Skip to content

Οι γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων – Τα άλματα από μεγάλα ύψη και η σκληρή εκπαίδευση

(εικόνα αρχείου)

«Αλεξιπτωτίστριες», μάλλον αδόκιμη λέξη που μέχρι πρότινος σπανίως τη χρησιμοποιούσαν γενικώς και δύσκολα την έβρισκες ακόμα και στα λεξικά. Υπήρχε βεβαίως η λέξη «αλεξιπτωτιστής», ή «αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης». Γυναίκα όμως των ειδικών δυνάμεων να πέφτει από ύψος 10.000 ποδών με αλεξίπτωτο και με την «πουλάδα» κεντημένη στη στολή της σπάνια στο παρελθόν συναντούσες. Στις Ειδικές Δυνάμεις υπάρχουν πλέον γυναίκες κομάντος, μία μάλιστα εξ αυτών, υπολοχαγός, έγινε και εκπαιδευτής. Εκπαιδεύει δηλαδή άνδρες και γυναίκες στο αλεξίπτωτο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Τις βλέπεις με τη στολή αλεξιπτωτιστή ατρόμητες μέσα στα Σινούκ να κάνουν εντυπωσιακά άλματα και «προσγειώσεις» με απόλυτη ακρίβεια, καμιά φορά μετέχοντας σε επιδείξεις κρατώντας και την ελληνική σημαία. Όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους των Ειδικών δυνάμεων και της Ζ-ΜΑΚ, έτσι και οι γυναίκες αλεξιπτωτίστριες εντάσσονται πλέον και αυτές στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, την ανεξάρτητη διοίκηση κομάντος που δημιούργησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια

Ας πάμε όμως μερικές δεκαετίες πίσω, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η πρώτη στην ιστορία Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια πολέμησε τους Γερμανούς ως μυστική πράκτορας. Ήταν η Σόνια- Σοφία Στεφανίδου, πρωτότοκη κόρη του Πόντιου γιατρού Φιλοποίμενα Στεφανίδη, γεννηθείσα στην Οδησσό της Ουκρανίας αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία πέντε ετών γιατί ο πατέρας της κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός στον ελληνικό στρατό κατά τους βαλκανικούς πολέμους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της η Σόνια γράφτηκε εθελοντικά στο Σχολείο Νοσοκόμων Παθητικής Αεράμυνας, αλλά ζήτησε αμέσως άδεια κατάταξης σε στρατιωτική υπηρεσία, καθώς, όπως έγραψε, «εθεώρησα καθήκον μου όπως και εγώ προσφέρω ότι ηδυνάμην περισσότερον, χάριν του Ιερού Αγώνος».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading