fbpx
Skip to content

Μητσοτάκης: Ανεδαφική η θέση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο – Να αποσυρθούν τώρα τα στρατεύματα

Σαφές μήνυμα στήριξης του Κυπριακού λαού με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης, η οποία θα αποτελεί πράξη δικαιοσύνης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

«Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αυτές αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο λύσης και το θεμέλιο για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό υπογραμμίζει το πρόσφατο ψήφισμα 2561 που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου, που κρίνει ως μόνη λύση: ένα κράτος με διεθνή υπόσταση, μία ιθαγένεια, με διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκονται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι: «Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνοντας ότι «προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των στρατευμάτων».

Κατέληξε δε, σημειώνοντας: «Στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία σας, θα είμαστε παρόντες στην άτυπη πενταμερή. Η Ελλάδα είναι επίσης παρούσα στις διερευνητικές με την Τουρκία. Στο θέμα αυτό μας διακρίνει συγκρατημένη αισιοδοξία και μηδενική αφέλεια. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών που χρονίζουν. Όποτε υπάρχει βούληση, καλό και θετικό κλίμα, υπάρχει δυνατότητα προβλήματα αυτής της φύσης να αντιμετωπιστούν».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading