fbpx
Skip to content

Σε εξέλιξη το σχέδιο ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Η αγορά και ανάπτυξη των 18 γαλλικής κατασκευής αεροσκαφών Rafale, αναμφισβήτητα, ενισχύει την Πολεμική μας Αεροπορία, ενώ ενδυναμώνει την ολοκλήρωση αποτροπής απέναντι στον προκλητικό και πολλαπλά επιθετικών τάσεων ανατολικό μας γείτονα.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Το ότι, μαζί με τα αεροσκάφη, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (υπό λογικές συνθήκες παράδοσης-παραλαβής) θα ενταχθούν στο αεροπορικό οπλοστάσιο σύγχρονα και μακράς εμβέλειας όπλα προσθέτει ακόμα πιο πολλές δυνατότητες, όταν και τα 18 αεροσκάφη θα ενταχθούν στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 σε επίπεδο viper. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται και η αγορά φρεγατών για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

1 Επειδή είναι σημαντικό να αξιολογούμε και αναλύουμε τα πράγματα ψυχρά και ρεαλιστικά, οι εξοπλισμοί είναι ανταγωνισμός και ποτέ δεν σταματούν. Η αγορά ενός τέτοιου εξελιγμένου και υψηλών προδιαγραφών αεροσκάφους από την Πολεμική μας Αεροπορία, προφανώς, θα κατευθύνει την Τουρκία στο να καλύψει το αεροπορικό κενό. Πολλά θα κριθούν από το αν επιστρέψει ή όχι στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 πέμπτης γενιάς. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού τεχνικά και αδιάλειπτα συνεχίζει να κατασκευάζει πολλά επιμέρους τμήματα του κορυφαίου αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων. Το αν επιστρέψει ή όχι κρίνεται από την έκβαση της περίπτωσης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το μέλλον των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων σε διάφορους τομείς (π.χ. γεωπολιτικό, ανθρώπινα δικαιώματα), τη θέση που θα λάβει ο προτεινόμενος για υπουργός Αμυνας από τον Μπάιντεν στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν (μετά την αποστρατεία του το 2016 ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης/CENTCΟM συνδέεται πολύπλευρα με την κατασκευάστρια εταιρία Λόκχιντ Μάρτιν). Συνεπώς, μέσα στο 2021 θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

2 Η αξιολόγηση της τουρκικής απειλής θα πρέπει να γίνεται πάντα από την οπτική γωνία των σύγχρονων, εξελιγμένων, συνδυασμένων, δικτυοκεντρικών, πολυμετωπικών δογμάτων, βλέποντας τουλάχιστον για 20 χρόνια μπροστά και με διακλαδική θεώρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να μελετώνται καθημερινά οι τάσεις στις διακλαδικές επιχειρήσεις και πολέμους. Και ειδικά της Τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και των αεροχερσαίων επιχειρήσεών της, μέσα από την αντιμετώπιση συμβατικών αλλά κυρίως ασύμμετρων ενεργειών απέναντι σε αντιπάλους. Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν σχετικά προγράμματα για το Πολεμικό μας Ναυτικό, τον Στρατό Ξηράς (περίπτωση εθνικού οχήματος), αλλά και στον κυβερνοχώρο. Γιατί ειδικά στο Ναυτικό έχουν καθυστερήσει από διαδοχικές κυβερνήσεις επί χρόνια η ανανέωση των πλοίων επιφανείας μας, και μόνο -επί του παρόντος- διατηρούμε μια υπολογίσιμη αποτροπή και σχετικό πλεονέκτημα λόγω του σύγχρονου υποβρυχιακού στόλου.

3 Τα προσεχή χρόνια θα κινηθούμε με τα Rafale και τα σταδιακά υπό εκσυγχρονισμό F-16. Η ελληνική οικονομία, και ειδικά στη μετά Covid-19 κατάσταση, στα επόμενα 4-6 χρόνια δεν αντέχει αγορά των F-35, αφού ήδη προηγούνται και άλλα κράτη που θα παραλάβουν κάποια από αυτά περί το 2024-2025 (Βέλγιο, Πολωνία, ορισμένες ασιατικές χώρες κ.λπ.). Ο κορμός λοιπόν της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα είναι οι ανωτέρω δύο τύποι αεροσκαφών «εμπλουτισμένοι» με ιδιαίτερα εξελιγμένου επιπέδου όπλα, όπως τα Meteor και SCALP EG. Και, φυσικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον χρόνο, γιατί πολλά όπλα -από διαχρονική μου εμπειρία- δεν φθάνουν όταν τα αναμένουμε. Το 2021 είναι πολύ κρίσιμη χρονιά που πραγματικά θα κρίνει πάρα πολλά στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης που ήδη διεξάγουν εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με θέμα τους εξοπλισμούς και τις ενδεχόμενες εξελίξεις στη μετά Covid-19 κατάσταση.

Το πρόβλημα με την Αγκυρα είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό και όχι το 2027-2028. Οταν παραγγέλνεις κάποιο οπλικό σύστημα τώρα, δεν το παραλαμβάνεις αύριο. Και επί μία δεκαετία και πλέον έχουμε αργήσει και δεν χρειάζεται να παίρνονται βιαστικά οι αποφάσεις για τους εξοπλισμούς την τελευταία στιγμή και με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών δεν είναι Εδέμ, αλλά σύγχρονη τεχνολογικο-στρατιωτικο-εκπαιδευτική «κόλαση», με πολλές ενδιάμεσα ύπουλες κινήσεις και παγκόσμιους «παίκτες» που σε περιμένουν στη γωνία… Γιατί και ο Τούρκος δεν παραμένει στατικός. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, «φλερτάρει» με την κοινοπραξία των Eurofighter/Typhoon, με το δικό του περί το 2027/2028 αεροσκάφος πέμπτης γενιάς (παρά τα προβλήματα) -κατά πάσα πιθανότητα με βρετανική συνδρομή-, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια έκπληξη για αεροσκάφη καθέτου απογείωσης για το μινι αεροπλανοφόρο, ελικοπτεροφόρο πλοίο ειδικών αποστολών «Ανατολού» (εκτός αν επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35), οπότε θα παραλάβει κάποια F-35B.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading