fbpx
Skip to content

Η Τουρκία προσπαθεί να «τουμπάρει» την Ευρώπη – Θέλει Eurofighter!

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς την ΕΕ και γενικότερα στη δύση το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με Γαλλία, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ.

Ελληνοτουρκικά: Μάλιστα, η Τουρκία εμφανίζεται σαν χώρα, που επιθυμεί τον διάλογο και τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης των διαφορών της με τρίτες χώρες.

Έχοντας σαν… μπούσουλα τα παραπάνω, η γειτονική χώρα αναθερμαίνει το ενδιαφέρον της για την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ενώ θα μετάσχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην πενταμερή Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια χρονική στιγμή που της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των S-400, ενώ τον Μάρτιο αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να εξεταστεί η επιβολή ή όχι κυρώσεων σε βάρος της.

Επίσης υπάρχει ένα νέο δεδομένο που είναι η ανάληψη της Προεδρίας στις ΗΠΑ από τον Τζό Μπάϊντεν, το οποίο η Τουρκία καλείται να διαχειριστεί, αφού ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος με δηλώσεις του έχει στραφεί κατά του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επιθυμεί να φέρει τις ΗΠΑ στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει λιγότερος γεωπολιτικός χώρος σε περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, σε ΝΑ Μεσόγειο, Συρία, Λιβύη, Β. Ιράκ.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ σε όλα τα ζητήματα.

Η Τουρκία προσπάθησε και προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ προκειμένου να έχει ένα «δυνατό στήριγμα» για να πλησιάσει τις ΗΠΑ, από τις οποίες έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ και να περάσει τις θέσεις της. Αυτό επί του παρόντος τουλάχιστον δεν της έχει «βγει».

Έτσι δοκιμάζει πλέον την προσέγγιση της ΕΕ μέσω της πολεμικής βιομηχανίας, ρίχνοντας στο τραπέζι το ενδιαφέρον της για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon (4ης γενιάς +), του οποίου κατασκευάστριες χώρες είναι οι Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία.

Ελληνοτουρκικά: Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να πετύχει τα παρακάτω:

1.Σε στρατιωτικό επίπεδο η αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale από την χώρα μας , δημιουργεί αεροπορική ανισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας, την οποία η Τουρκία με τυχόν αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon (4ης γενιάς +) θα εξισορροπήσει.

2.Σε πολιτικό επίπεδο θα εξασφαλίσει τον διχασμό στους κόλπους της ΕΕ, αφού οι 4 κατασκευάστριες χώρες του παραπάνω μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί θα είναι υπέρ της και θα εμποδίσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της στη σύνοδο του Μαρτίου 2021. Επιπλέον πέραν της παραπάνω υποψήφιας αγοράς η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις 4 χώρες.

Συντομογραφικά θα ανέφερα ότι οι Βρετανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε άνθηση, αφού πρόσφατα οι 2 χώρες υπέγραψαν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ενώ η Rolls Roys θα είναι η προμηθεύτρια εταιρεία του κινητήρα του Εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας TFX. Η πρόσφατη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, έχει ως επιπτώσεις πέραν της οικονομίας και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αφού η Μ. Βρετανία θα ζητήσει να επανέλθει στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Η ΝΑ Μεσόγειος είναι μια περιοχή που σε συγκερασμό με τις βάσεις της στην Κύπρο, η Μ. Βρετανία είχε ζωτικά για την ίδια συμφέροντα και για αυτό εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα αποτελέσει το όχημα για την Βρετανική επάνοδο στην εν λόγω περιοχή.

Οι Γερμανοτουρκικές σχέσεις ανέκαθεν ήταν πολύ καλές, ενώ πρόσφατα η Γερμανική εταιρεία Siemens μαζί με τουρκική εταιρεία ενέργειας ανέλαβαν την κατασκευή 2 σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Λιβύη. Παράλληλα η Γερμανία προμηθεύει την Τουρκία με τους κινητήρες του Εθνικού άρματος Altay, τους οποίου εσχάτως καθυστέρησε να παραδώσει, γεγονός που προκάλεσε την δυσφορία της Τουρκίας.

Τουρκία και Ιταλία πρέπει να συνυπάρχουν στη Λιβύη, αφού έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, ενώ η Ισπανία είναι η χώρα που έδωσε στην Τουρκία το know-how για την κατασκευή του mini αεροπλανοφόρου-ελικοπτεροφόρου Anadolu, στα πρότυπα του Ισπανικού Χουάν Κάρλος.

3.Να προσεγγίσει δια της τεθλασμένης οδού τις ΗΠΑ, μέσω ΕΕ, αλλά παράλληλα να τους δείξει ότι έχει εναλλακτικές συμμαχικές λύσεις, μετά την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading