fbpx
Skip to content

Η κατρακύλα της λίρας και η αποχώρηση – σοκ κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων στην Τουρκία

Το έδαφος για μία αύξηση των επιτοκίων και άλλες κινήσεις με στόχο να σταματήσει η πτώση – ρεκόρ της λίρας προετοιμάζει η αποχώρηση – σοκ των δύο κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν αναλυτές, αν και αιωρούνται πολιτικά ζητήματα σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε αργά χθες μέσω του Instagram ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για λόγους υγείας. Η κίνηση αυτή έγινε μετά την επίσημη ανακοίνωση νωρίς το πρωί το Σάββατο ότι ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ με ένα πρώην υπουργό Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιος λόγος, αν και αξιωματούχοι δήλωναν ότι αυτός είχε να κάνει με την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

DD454991-386C-439F-A973-B257BF5EAD75

Η λίρα έκανε άλμα έως 4% έναντι του δολαρίου σήμερα – η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση πολλών μηνών. Μόλις την Παρασκευή, η λίρα είχε κατρακυλήσει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, έχοντας χάσει το 30% της αξίας της φέτος, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στο 2020, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η βουτιά της λίρας καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, τις υψηλού κόστους κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και τον κίνδυνο κυρώσεων από τη Δύση για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading