fbpx
Skip to content

Oruc Reis: Τι απαντά η Αθήνα στις γερμανικές πιέσεις για διάλογο με Τουρκία

Της Βίκυς Σαμαρά,

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στήριξε μεν τυπικά την Ελλάδα στην υπόθεση του Oruc Reis, ήταν όμως χαρακτηριστική η απροθυμία να λάβει ενεργή θέση απέναντι στην Τουρκία, σε αντίθεση με την αποφασιστική στάση της στο ζήτημα της Λευκορωσίας και την ξεκάθαρη κριτική της στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως σχολιάζουν και διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας (Guardian) νταή και απειλή την Άγκυρα.

Το γεγονός ότι η Γερμανία πριν καν ξεκινήσει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων διαμήνυε ότι κυρίως θέμα ήταν η Λευκορωσία και όχι η τουρκική προκλητικότητα ήταν ενδεικτικό. Όπως και ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ καλούσε Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε στη συνέχεια το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, πως δέχτηκε πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει απευθείας διάλογος με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis, δηλαδή μετά τις 24 Αυγούστου.

DD454991-386C-439F-A973-B257BF5EAD75

Η ελληνική απάντηση

Η ελληνική θέση απέναντι στις πιέσεις εταίρων και συμμάχων για διάλογο συνοψίζεται στη φράση «διάλογος ναι, αλλά μόνο με κανόνες».

Με την πρόσφατη δήλωση του ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο όχι όμως υπό την απειλή τετελεσμένων, και πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με ένα και μόνο θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Αθήνα δηλαδή είναι ανοιχτή σε προσφυγή Χάγη, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και μόνο αφού υπογραφεί πρώτα συνυποσχετικό. Και βέβαια, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι εάν δεν αποχωρήσει το Oruc Reis και δεν διακόψει η Τουρκία κάθε άλλη απειλή γεωτρήσεων, δηλαδή εάν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, κανένας διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading