Νέα εξέλιξη: Πότε αναμένεται η απόφαση ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων
Έως την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά που θα επιστραφούν από τις παράνομες μειώσεις ενός 10 μηνου (ή 11μηνου) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε στις 5/6/2020 και θα επαναληφθεί για την τελική κρίση επί του ζητήματος την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου χωρίς να αποκλείεται και δημοσιοποίηση της στο τέλος Ιουνίου.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Εκείνο που παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αν στην απόφαση τους θα υποδείξουν στην κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ότι τα δικαιούνται όλοι και όχι μόνον όσοι έκαναν αγωγές.
Ένα σκεπτικό που αναπτύσσεται σε νομικούς κύκλους, με βάση όσα έχουν ως τώρα συζητηθεί είναι ότι τα αναδρομικά ανήκουν σε όλους γιατί τις παράνομες μειώσεις τις είχαν και οι συνταξιούχοι που για διάφορους λόγους (οικονομικούς ή άλλους) δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά «δικονομικός» και λέει ότι παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές επειδή δεν είναι ακυρωτική δίκη για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι. Επομένως το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές.
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.gr πατώντας εδώ