fbpx
Skip to content

Αμερικανικός “εμφύλιος” για τα ε/π στη Γερμανία… Sikorsky vs. Boeing

CH53-Sea-Stallion-Boards-Aircraft-Carrier

Σε σύγκρουση μεταξύ γιγάντων της αμερικανικής αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας και των βιομηχανικών εταίρων τους εξελίχθηκε το πρόγραμμα προμήθειας νέου βαρέως μεταφορικού ελικοπτέρου (STH: Schwerer Transporthubschrauber) για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις Τύπου οι οποίες εκδόθηκαν την ίδια ημέρα (14 Ιανουαρίου 2020), προσφορές υπέβαλαν μία μέρα νωρίτερα, η Boeing προτείνοντας το H-47 Chinook και η κοινοπραξία Sikorsky και Rheinmetall για το CH-53K King Stallion.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα STH προκηρύχθηκε στις 24 Ιουνίου 2019 από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Πληροφορικής Τεχνολογίας και Υποστήριξης σε Υπηρεσία (BAAINBw) των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα η σύμβαση για την προμήθεια 44 έως 60 ελικοπτέρων, περιλαμβανομένων υποστήριξης και εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα ανατεθεί το 2021.

DD454991-386C-439F-A973-B257BF5EAD75

Σε ό,τι αφορά το Chinook, περισσότερα από 950 ελικόπτερα του τύπου βρίσκονται σε υπηρεσία σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οκτώ μέλη του ΝΑΤΟ (Βρετανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία και Τουρκία).

Το CH-53K King Stallion αναπτύχθηκε από τη Sikorsky για να αντικαταστήσει τα CH-53E Super Stallion του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, που πρόκειται να προμηθευτεί 200 ελικόπτερα του τύπου. Το CH-53K αποτελεί το μεγαλύτερο μεγέθους και βάρους ελικόπτερο που επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε βιομηχανικό επίπεδο οι Sikorsky και Rheinmetall έχουν συστήσει ομάδα που περιλαμβάνει περισσότερες από 10 γερμανικές εταιρείες (περιλαμβανομένων των MTU Aero Engines, Autoflug GmbH και Hydro Systems KG). Εφόσον ανατεθεί η σύμβαση του προγράμματος STH στην κοινοπραξία θα δημιουργηθεί στη Γερμανία κόμβος επιμελητείας (logistics hub) και κέντρο υποστήριξης του στόλου των ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Halle, στο Leipzig.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα defence-point.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading