Skip to content

Πως οι ιπτάμενοι της Π.Α. εγκλωβίζουν τα τουρκικά μαχητικά και οι “απέναντι” τα χάνουν

f16_6(1)-630x419

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Στην φάκα σαν ποντικοί, πιάνονται πολλές φορές οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας οι οποίοι παίρνουν εντολές για να παραβιάσουν το FIR Αθηνών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, αφήνουν τους γείτονες συναδέλφους τους- κατά τη διάρκεια των αερομαχιών- να τους «παίρνουν την ώρα 6», δηλαδή να βρίσκονται αυτοί πίσω από το Ελληνικό μαχητικό και να το καταδιώκουν. Όμως την κατάλληλη στιγμή γίνεται η αναστροφή των Ελληνικών αεροσκαφών και τότε η κατάσταση από «ευχάριστη» για τους γείτονές μας, γίνεται πραγματικά δυσάρεστη…

Σύμφωνα με ιπταμενους που καθημερινά υπερασπίζονται τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, δεν είναι λίγες οι τακτικές κινήσεις που αφήνουν στον αντίπαλο να πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι, όμως το τελικό προϊόν αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο.

Κάπου εκεί ξεκινούν οι γνωστές στους αεροπόρους μας κινήσεις εκνευρισμού των Τούρκων συναδέλφων τους, που γίνονται πολλές φορές επικίνδυνοι με αδέξιους χειρισμούς και γιατί όχι αποπροσανατολισμού τους, πράγμα που έχει φανεί αρκετές φορές.

Το πώς στον αέρα γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν στην αρχή, αποτελεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι πιλότοι από τη στιγμή που τα Ελληνικά αεροσκάφη αναστρέψουν και από δήθεν κυνηγημένα γίνουν οι γνωστοί κυνηγοί που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αντίδρασης, εγκαταλείπουν προς Ανατολάς και για πάρουν ανάσα αλλά και για να πάρουν καύσιμο από το ιπτάμενο τάνκερ που διαθέτουν.

Η Άγκυρα θέλει να «βάζει ώρες» στα Ελληνικά αεροσκάφη

Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας να διατηρεί πολύ περισσότερη ώρα τα ίδια μαχητικά στον αέρα. Από την άλλη πλευρά πετυχαίνει και κάτι ακόμα, την κατανάλωση ωρών σε περισσότερα Ελληνικά αεροσκάφη.

Στόχος της Άγκυρας σε τακτικό επίπεδο είναι ο λεγόμενος κορεσμός, κυρίως από τη στιγμή που κατέχει το πλεονέκτημα του από αέρος ανεφοδιασμού όπως και το καθημερινό οφθαλμοφανέστατο πως αυτοί ξέρουν από πριν τι θα κάνουν και που θα πάνε.

Όταν για παράδειγμα τέσσερα Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν παραβίαση και επιστρέφουν για εναέριο ανεφοδιασμό με στόχο την επανείσοδο, η Πολεμική Αεροπορία εκείνη τη στιγμή από τα ραντάρ, βλέπει τι κάνει ο αντίπαλος, διαβάζει το επόμενο βήμα του και απογειώνει διπλό αριθμό αεροσκαφών ώστε ν’ αντικατασταθούν οι φρουροί του Αιγαίου στον αέρα και το ζεύγος των μαχητικών που απογειώθηκε είτε από κάποια πτέρυγα είτε από κάποια Σμηναρχία, να συνεχίσει την υπεράσπιση του FIR και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading