Skip to content

Αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper – Σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος – Δυσκολεύει το έργο της ΠΑ

f16-1.jpg

Η αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο Viper και η μετέπειτα μετάβαση σε μαχητικό 5ης γενιάς είναι το «αντίδοτο» της Ελλάδας στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, και αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαίτερα τη δουλειά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την στιγμή που η Τουρκία – όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο μέχρι τον Μάρτιο του 2020 – αποβάλλεται από το πρόγραμμα των F-35 μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από, η Αθήνα προχωρά το πρόγραμμα των F-16 στο επίπεδο VIPER.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυο είναι τα αεροσκάφη F-16 Block 52 Adv, από την 116 Πτέρυγα Μάχης, που έχουν ήδη επιθεωρηθεί και επιλεγεί από τους υπευθύνους της μητρικής εταιρίας και τους Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αρχικό αεροσκάφος ανήκει στην 335 Μοίρα «Τίγρης» και το δεύτερο είναι της 336 Μοίρας «Όλυμπος» στην περίπτωση που υπάρξουν άλλες απαιτήσεις.

Ανώτατες πηγές τόσο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προγράμματος, αλλά και Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν πως όλα εξελίσσονται απόλυτα στις μέρες που πρέπει και η απογείωση του F-16 της χώρας μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει κανονικά στα τέλη του χρόνου- όπως εξ αρχής είχε προγραμματιστεί αφού τοποθετηθούν στην ΕΑΒ να νέα απάρτια του Viper- ενώ στη συνέχεια η υλοποίηση του υπολοίπου θα γίνει στην ΕΑΒ υπό το αυστηρό βλέμμα των ανθρώπων της εταιρίας.

12_f16-the-early-years_feb_14

Οι ίδιες πηγές, όπως επισημαίνει το Hellas Journal εκτιμούν πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την γειτονική μας χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες το αεροπορικό ισοζύγιο μελλοντικά θα γύρει υπέρ της Ελλάδας δραματικά για την Τουρκία και πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και το εμπάργκο στα ανταλλακτικά για τα ήδη υπάρχοντα F-16 για τα οποία η Άγκυρα φρόντισε να μαζέψει αρκετό stock.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πάντως λένε με νόημα ότι το μέλλον είναι η 5η γενιά αεροσκαφών και προθάλαμο αποτελούν τα F-16 Viper. Μέχρι στιγμής το μόνο γνήσιο αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι το F-35 για το οποίο η χώρα μας, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αντέχει την ένταξη σ’ ένα τέτοιο project, ούτε τώρα που η Τουρκία έχει φύγει και μένουν «ορφανά» αεροσκάφη προς αναζήτηση αγοραστή.

Η Lockheed Martin βλέπει την Ελλάδα ως μια εκ των σοβαρών χωρών που θα μπορούσε να γίνει μέρος του F-35, όμως ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε πως είναι νωρίς ακόμα, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading