fbpx
Skip to content

Συντάξεις: Τριπλό «ψαλίδι» με τη βούλα του ΣτΕ και 1 ψήφο διαφορά

old people.jpg

Τρία «ψαλίδια» στις συντάξεις νομιμοποιεί η (με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου, και κυοφορούμενη κατά πληροφορίες) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα ανοίγει το δρόμο και για περικοπές πέραν του 18% που έχει νομοθετήσει ως πλαφόν η κυβέρνηση!

Τα τρία «ψαλίδια» είναι:

  1. Κατάργηση προσωπικών διαφορών που βγάζει ο επανυπολογισμός, από τη σύνταξη που πληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018.
  1. Μείωση κύριων συντάξεων έως 18%από τον Δεκέμβριο του 2018.
  1. Μείωση επικουρικών συντάξεων έως 18%από τον Δεκέμβριο του 2018.

Όλα ξεκινούν από τον επανυπολογισμό συντάξεων που προέβλεψε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) στα άρθρα 14 και 96 (για κύριες και επικουρικές). Τα επίμαχα άρθρα τροποποιήθηκαν όμως με το μεταγενέστερο μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον 4472/2017, που φέρνει μειώσεις συντάξεων από τον Δεκέμβριο.

Το ΣτΕ κλήθηκε να εξετάσει προσφυγές οργανώσεων συνταξιούχων που ζητούσαν να χτυπηθεί η «πηγή του κακού», δηλαδή να βγει αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός συντάξεων γιατί από τον επανυπολογισμό ξεκινούν μειώσεις όχι μόνον έως 18% αλλά και μεγαλύτερες.

Το ΣτΕ όμως, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τους δικαστές να δικαιώνουν τις προσφυγές των συνταξιούχων, έκανε την ανατροπή με μία ψήφο και τις απέρριψε, κρίνοντας ότι είναι συνταγματικές οι εξής διατάξεις:

  • Ο επανυπολογσμός των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, που καταβάλλονταν στους μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχους, δηλαδή σε 2,7 εκατ. δικαιούχους σύνταξης πριν από το νόμο Κατρούγκαλου.
  • Η τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε στο νόμο 4472/2017 και αναφέρεται σε κατάργηση των προσωπικών διαφορών. Το άρθρο 1 παρ 2β του νόμου 4472/2017 που άλλαξε το άρθρο 14 του νόμου κ4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) λέει ότι η προσωπική διαφορά περικόπτεται ολόκληρη από τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019 που πληρώνεται Δεκέμβριο του 2018 . Επί λέξει αναφέρει ότι «η περίπτωση β’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής: β. Από την 1.1.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το υπερβάλλον ποσό (σ.σ.: δηλαδή προσωπική διαφορά) περικόπτεται.
  • Οιμειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18%. Ο νόμος Κατρούγκαλου έλεγε ότι οι συντάξεις επανυπολογίζονται και αν είναι μικρότερες, τότε το επιπλέον ποσό καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά καταργείται με το νόμο 4472 (και την ως άνω αυτούσια διάταξη που παραθέτει ο «Ε.Τ.»). Ο ίδιος νόμος στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2β΄του άρθρου 1 λέει ότι μετά την περικοπή της προσωπικής διαφοράς η μείωση σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 18%. Επί λέξει αναφέρει το δεύτερο εδάφιο ότι «το ποσό που περικόπτεται (από την προσωπική διαφορά) δεν μπορεί να υπερβαίνει το δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) της καταβαλλόμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κύριας σύνταξης του δικαιούχου.

Αυτές τις τρεις «βόμβες» ενεργοποίησε η μια ψήφος που έβγαλε με 13 «υπέρ» και 12 «κατά» νόμιμες τις νέες μειώσεις συντάξεων από τον Δεκέμβριο του 2018. Η κατάργηση των προσωπικών διαφορών είναι κυριολεκτικά «δυναμίτης» στις συντάξεις, πιο ισχυρός και από το -18%.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.blogspot.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading