Skip to content

Η Κίνα αντικαθιστά με γουάν το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές πετρελαίου

dolario_yuan_1_new_2145.jpg

Ως ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, η Κίνα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πέμπτο της «dry run» σε διαπραγματεύσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) πετρελαίου που υποστηρίζονται από γουάν.

Αυτή η κίνηση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πρόκληση του Πεκίνου προς το αμερικανικό δολάριο. Αυτό βέβαια πρέπει να το αναλογιστεί κανείς σε συνάρτηση με την κίνηση των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν μια εσωτερική πλατφόρμα συναλλαγών χρυσού κάτι που θα «σκοτώσει» το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το ποιο επικαλείται μια δήλωση από το χρηματιστήριο, 149 μέλη του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σαγκάης διαπραγματεύθηκαν 647.930 παρτίδες κατά την διάρκεια των δοκιμών με συνολική αξία 268,2 δισεκατομμύρια γουάν. Το σύστημα «άντεξε» τις απαιτήσεις της εισαγωγής των ακατέργαστων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετά την άσκηση, πρόσθεσε η πηγή.

 «Αυτή η σύμβαση έχει την δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά την Κινα στην διεθνοποίηση τουγουάν» είπε η Γιάο Γουέι, επικεφαλής της κινεζικής οικονομίας στην Societe Generale στο Παρίσι.
Προσέθεσε ωστόσο ότι «η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό ελευθερίας που θα επιτραπεί για τις ροές κεφαλαίων που σχετίζονται με την σύμβαση».

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading