fbpx
Skip to content

Η Κύπρος αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα από τη Ρωσία για να προστατεύσει την ΑΟΖ της

elikoptero.jpg

Η Κύπρος αντιλαμβάνεται ότι προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων χωρίς την στοιχειώδη αποτρεπτική ισχύ ή άμυνα δεν μπορεί να υπάρξει όταν η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς την ΑΟΖ της και προβάλει αξιώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που τρέχει ένα «μίνι» εξοπλιστικό πρόγραμμα προσθέτοντας μάλιστα σε αυτό επιθετικά ελικόπτερα και ελικόπτερα με αντιαρματικές δυνατότητες. Οι προμήθειες αυτές θα γίνουν με την συμβολή της Γαλλίας, η οποία έχει αυξημένη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η Εθνική Φρουρά προτίθεται να αποκτήσει οκτώ ελικόπτερα εκ των οποίων τα τέσσερα, τα οποία θα εξοπλιστούν ώστε να αποκτήσουν αντιαρματικές δυνατότητες, μάλλον θα προέλθουν από τη Γαλλία, ενώ τα άλλα τέσσερα τα οποία θα είναι επιθετικά θα αποκτηθούν μέσω ανοικτού διαγωνισμού.

Είναι πολύ πιθανό να προέλθουν από την Ρωσία, αφού τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι γνώριμα στην Κύπρο και υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα η Μόσχα είναι αυτή που έχει προμηθεύσει, μαζί με την Γαλλία τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε στην Εθνικού Φρουρά Mil Mi 28NΗ.



Ήδη, για τα πρώτα τέσσερα ελικόπτερα η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε προσφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκσυγχρονισμό και παράδοση τεσσάρων Gazelle (παλαιότερα μοντέλα των οποίων διαθέτει ήδη η Ε.Φ.) και η προσφορά εξετάζεται. Για τα υπόλοιπα τέσσερα οι προσφορές θα προκηρυχθούν εντός του 2018.

Ο λόγος απόκτησης των οκτώ ελικοπτέρων δεν είναι μόνο η ικανοποίηση των επιχειρησιακών αναγκών που προέκυψαν ύστερα από μελέτη του ΓΕΕΦ, αλλά και η αναπλήρωση υφιστάμενων ελικοπτέρων σε περίπτωση που αυτά ακινητοποιηθούν όπως συνέβη με το ένα από τα τρία ελικόπτερα Agusta-Westland (AW139) το οποίο ετέθη εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 28 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.com πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading