fbpx
Skip to content

Άσκηση «Ηνίοχος»: Δυναμική επιστροφή με συμμετοχή πάνω από 60 αεροπλάνων συμμαχικών μας χωρών

Τέτοιες μέρες πέρυσι η πανδημία του κορονοϊού είχε αναγκάσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να ακυρώσει μια από τις σημαντικότερες πολυεθνικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, την αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2020», στην οποία θα μετείχαν και τα γαλλικά μαχητικά Rafale. Φέτος όμως, αν και ο κορονοϊός δεν έχει καταλαγιάσει, η ηγεσία του ελληνικού «Πενταγώνου» είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει κανονικά την άσκηση το χρονικό διάστημα από 12 έως 22 Απριλίου, έχοντας ως επίκεντρο στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Η άσκηση θα έρθει λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Μάτι του Γερακιού» στην οποία θα μετέχουν και αεροσκάφη F-15 από τη Σαουδική Αραβία, με επίκεντρο την αεροπορική βάση της Σούδας. Αυτό που επιδιώκει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων γι’ αυτό και εναλλάσσονται οι συμμετέχουσες στις ασκήσεις σύμμαχες χώρες.

Ο «Ηνίοχος» αποτελεί τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ανατολικής Μεσογείου παρέχοντας επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν με ένα σύνθετο περιβάλλον μάχης με πολλαπλές απειλές, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες των πιλότων μας αλλά και των εκατοντάδων μελών του προσωπικού εδάφους που θα μετάσχουν σε αυτή. Φέτος αναμένεται να συμμετάσχει στην άσκηση η Γαλλία με Rafale και Mirage 2000, οι Ηνωμένες Πολιτείες με F-16, το Ισραήλ επίσης με F-16 αλλά και με F-15, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16 και η Ισπανία με F-18 και βέβαια η χώρα μας με F-16, F-4, Mirage 2000-5 και ιπτάμενα ραντάρ. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ιπτάμενα τάνκερ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, ο συνολικός αριθμός των αεροπλάνων θα ξεπεράσει τα 60 που θα χωριστούν σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους.

Συν τοις άλλοις, δυναμικό παρών θα δώσει στη διακλαδική άσκηση το Πολεμικό Ναυτικό με μια πλειάδα μικρών και μεγάλων σκαφών καθώς επίσης και τμήματα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading