fbpx
Skip to content

Πολεμικό Ναυτικό: «Ναυμαχία» στη Μεσογείων – Σε ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΝ οι προτάσεις για τις νέες φρεγάτες

Κρίσιμες εξελίξεις στο ζήτημα της απόκτησης νέων πλοίων για τον ελληνικό Στόλο – Σήμερα στο «Πεντάγωνο» οι Γάλλοι με την προσφορά της Naval Group – Η πρόταση των Αμερικανών στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και η απάντηση του Έλληνα υπουργού

Βασίλης Σκουλαράκος

Στον… αστερισμό των νέων πλοίων για τον Ελληνικό Στόλο κινείται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους μνηστήρες να… πολιορκούν το κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις και εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ακούει συνεχώς τις εισηγήσεις της ηγεσίας του Στόλου και προχωρά στις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες.

Η συνεργασία Παναγιωτόπουλου – Πετράκη είναι άλλωστε άψογη, με τον Αρχηγό ΓΕΝ να ενημερώνει πλήρως τον υπουργό Άμυνας για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού και τον υπουργό να θέτει επί τάπητος όλες τις προσφορές οι οποίες στη συνέχεια θα γίνουν γνωστές στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φυσικά θα έχει και τον τελικό λόγο στην απόφαση.

Την εβδομάδα αυτή περνούν την πύλη της λεωφόρου Μεσογείων δύο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και αναμφισβήτητα από τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τη μάχη των νέων ελληνικών φρεγατών. Οι Αμερικανοί της Lockheed Martin μετέβησαν την Τρίτη στο Πεντάγωνο και συναντήθηκαν με τον Αρχηγό ΓΕΝ, ενημερώνοντας για το πλοίο που προτείνει η Ουάσιγκτον, ενώ είχαν συνομιλία και με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η πρόταση των Αμερικανών ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Αφορά τις φρεγάτες MMSC (MultiMission Surface Combatant) της εταιρίας Lockheed Martin, με τους Αμερικανούς να έχουν απάντηση για κάθε απαίτηση της Αθήνας. Ναυπήγηση αριθμού των φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία, παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης, ανάληψη του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ – σύμφωνα με τις αλλαγές που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Το «αγκάθι» με τους Αμερικανούς είναι το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, το σκάφος δηλαδή που θα αποδεσμευτεί από τον αμερικανικό στόλο και θα ενσωματωθεί άμεσα στον ελληνικό, μέχρι να κατασκευαστούν οι ελληνικές φρεγάτες. Η Αθήνα ζητάει επισήμως από την Ουάσιγκτον την αποδέσμευση του αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke, το οποίο δεν θα αποτελούσε απλά την ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά την ίδια τη λύση. Οι Αμερικανοί ωστόσο αρνήθηκαν, προτείνοντας τα θηριώδη Ticonderoga τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν το Πολεμικό Ναυτικό, ή τις παλιές φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry οι οποίες επίσης δεν θα βοηθήσουν τη Διοίκηση Φρεγατών.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα staratalogia.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading