fbpx
Skip to content

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να χτυπήσει το Ιράν

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν ενημερωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν προτού αποχωρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ, αναφέρουν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Γιατί έχει σημασία: Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέθεσε στο IDF να πραγματοποιήσει τις προετοιμασίες όχι λόγω οποιασδήποτε πληροφορίας ή αξιολόγησης ότι ο Τραμπ θα διατάξει ένα τέτοιο χτύπημα, αλλά επειδή ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν «μια πολύ ευαίσθητη περίοδο» πριν από το ξεκίνημα του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

  • Τα μέτρα ετοιμότητας του IDF σχετίζονται με πιθανά ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ άμεσα ή μέσω ιρανικών ενόπλων δυνάμεων μέσα από τη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο, ανέφεραν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Αναδρομή: Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ έθεσε το ενδεχόμενο να επιτεθεί στη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν στο Natanz σε συνάντηση με ανώτερα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας.

  • Ο Τραμπ έθεσε την ιδέα αφού ενημερώθηκε για μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τα αυξανόμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν, αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου του Αντιπροέδρου Mike Pence και του Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo – προειδοποίησαν για τους κινδύνους της περιφερειακής κλιμάκωσης, σύμφωνα με τους Times.
  • Ο Τραμπ φάνηκε πεπεισμένος ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να χτυπήσει άμεσα το Ιράν, αλλά εξέτασε και άλλες επιλογές, αναφέρουν οι Times.

Τι συμβαίνει: Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς μίλησε δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον Κρίστοφερ Μίλερ, αναπληρωτή υπουργό Άμυνας του Τραμπ. Συζήτησαν για το Ιράν, τη Συρία και την αμυντική συνεργασία.

  • Την περασμένη Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε στη Σαουδική Αραβία με τον Πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν. Ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το Ιράν, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
  • Ο Πομπέο επισκέφθηκε το Ισραήλ και αρκετές χώρες του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει για το Ιράν. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξιδεύουν με τον Πομπέο είπαν στους δημοσιογράφους «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
  • Ενώ ο Πομπέο βρισκόταν στον Κόλπο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι στρατηγικοί βομβιστές Β-52 διεξήγαγαν μια «αποστολή short notice, μακράς εμβέλειας στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να καθησυχάσουν τους αμερικανούς εταίρους και συμμάχους». Αυτό θεωρήθηκε ως ένα άλλο μήνυμα για Ιράν.
  • Ο Hossein Dehghan, σύμβουλος του ηγέτη του Ιράν και πιθανός υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Ιράν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή.

Τι ακολουθεί: Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα λάβει προηγούμενη ειδοποίηση πριν από οποιαδήποτε χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Αλλά ανησυχούν ότι δεν θα είναι αρκετό για να προετοιμαστούν πλήρως. Έτσι, έχει δοθεί η εντολή προς τον IDF να αρχίσει να κάνει προπαρασκευαστικά βήματα υπό την προϋπόθεση ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό.

Μετάφραση από το axios.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading