fbpx
Skip to content

Η Γαλλία αποκτά ναύσταθμο στην Κύπρο – Για να προστατεύει την TOTAL από τους Τούρκους

photo of the arc de triomphe du carrousel in paris

Η Γαλλία υπολογίζει στρατηγικά την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι πρόδηλο πως βρίσκονται στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Μια συμφωνία που όταν οριστικοποιηθεί, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο στη Λευκωσία στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, πέραν του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας ήταν παρών και ο υπουργός Άμυνας.

Λεπτομέρειες για τις διμερείς συμφωνίες συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Σημειώνεται συναφώς ότι το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε το τοπίο δίνοντας το στίγμα των επόμενων βημάτων.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως αυτές παρέπεμπαν σε αυτό που εδώ και μήνες συζητείται.

Δηλαδή, τη δημιουργία ναυτικής βάσης της Γαλλίας στην Κύπρο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε μια υποδειγματική συνεργασία, μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, «ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι υπάρχουν και στα ενεργειακά σημαντικά συμφέροντα λόγω της εμπλοκής της TOTAL σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα enoplos.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading