fbpx
Skip to content

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας με την Ελλάδα

tourkia_praksikopima_2_antigrafo

«Η απόπειρα της ‘Αγκυρας να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν ήταν μεμονωμένη κίνηση, αλλά εντάσσεται στην πάγια τακτική της γειτονικής χώρας να απειλεί, αντί να συζητά.

Η στάση αυτή, όμως, την έχει οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση, καθώς δεν βρέθηκε ούτε μία χώρα να τη στηρίξει. Ωστόσο, η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Λευκωσία, αλλά και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας», αναφέρει ο καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο τελευταίο επεισόδιο η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που ανάγκασε το «Μπαρμπαρός» να αποχωρήσει, επανέφερε με εμφαντικό τρόπο στο προσκήνιο το πρόβλημα στρατηγικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη μια πλευρά ο Ερντογάν επιχειρεί ανοίγματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία και από την άλλη, αδυνατεί να καταστεί αξιόπιστος και ουσιαστικός συνομιλητής με σταθερές θέσεις και προσανατολισμούς. Αυτή την αμφιλεγόμενη και ενίοτε επιθετική πολιτική της Τουρκίας, την έχουν επισημάνει πολλοί στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι η Τουρκία θα κάνει συχνά σπασμωδικές και επικίνδυνες κινήσεις και για τον λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή.

Κληθείς από το ΑΠΕ -ΜΠΕ να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προτείνει «την ανάπτυξη ενός ενιαίου και συγκροτημένου συστήματος διαχείρισης κρίσεων» από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Όπως σημειώνει ο κ. Τσάκωνας με αφορμή τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός» και τη γενικότερη πολιτική έντασης που ακολουθεί η ‘Αγκυρα, «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η δυναμική, από την πλευρά της Τουρκίας, προσπάθεια, αποστολής μηνυμάτων μέσω της δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση, ακόμη και σε κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επισημαίνει επίσης ότι το ενιαίο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι «άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα και την Λευκωσία και επίσης να είναι ικανό, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading