fbpx
Skip to content

Η επόμενη μέρα στην Αθήνα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια

odeon of herodes atticus

Η αποχή σημάδεψε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, το αποτέλεσμα του οποίου έδειξε από τη μία συντριπτική υπερίσχυση του «ναι», αλλά σε κάθε περίπτωση φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του «ναι», της εφαρμογής δηλαδή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο σχεδόν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος απείχαν, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία του Ζάεφ. Το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχει ένας προβληματισμός, ενώ ο Πάνος Καμμένος δηλώνει δικαιωμένος.

Αν μάλιστα αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια, τότε ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές, γεγονός που φέρνει εξελίξεις μέσω καθυστερήσεων. Όσο καθυστερούν τα Σκόπια τόσο κερδίζει χρόνο η ελληνική κυβέρνηση καθώς δεν έρχεται στη Βουλή η συμφωνία που ενδεχομένως να φέρει νέες πολιτικές εξελίξεις.

Χθες επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα newsbeast.gr πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading