fbpx
Skip to content

Βομβιδοβόλο M203

m203.jpg

Κατά τα έτη 1967–1968 σχεδιάστηκε από μία συνεργασία πολλών εταιριών το βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών M203. Στόχος του ήταν να μπορεί να προσφέρει μεγάλο όγκο πυρός χωρίς την απαίτηση για ένα νέο όπλο. Έτσι η πρώτη του έκδοση μπορούσε να προσαρμοστεί στο τυφέκιο μάχης M-16.

Σύντομη Ιστορία
Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ οι Αμερικανικές δυνάμεις ερχόντουσαν συχνά αντιμέτωπες με καταστάσεις στις οποίες το πιο ιδανικό μέσο επέμβασης ήταν μία βομβίδα 40 χιλιοστών. Μέχρι το 1979 όπου και ξεκίνησε η παραγωγή του βομβιδοβόλου M203 οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν το βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών M79 που βλέπετε εδώ.

Παρότι το Μ79 προσέφερε ικανό όγκο πυρών και ευχρηστία είχε δύο μεγάλα μειονεκτήματα τα οποία το Μ203 θα έλυνε. Το πρώτο ήταν ο επιπρόσθετος όγκος του στο φορτίο του μαχητή και το δεύτερο ήταν το βάρος του που ήταν σχεδόν 3 κιλά. Έτσι, το Μ203 σχεδιάστηκε με παρόμοιες αρχές, διαμέτρημα και σύστημα σκόπευσης ώστε να προσφέρει εύκολη μετάβαση αλλά ζυγίζει μόλις 1.36 κιλά και προσαρμόζεται στα τυφέκια μάχης της οικογενείας των M-16.

Σήμερα, το Μ203 είναι το πιο δημοφιλές βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών και χρησιμοποιείται από Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας σε πάνω από 45 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

marine-m203.jpg

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης        : ΗΠΑ
Χώρα Κατασκευής        : ΗΠΑ
Όνομα Μοντέλου          : M203
Τύπος Όπλου                 : Βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών
Διαμέτρημα                    : 40x46mm SR
Βάρος                               : 1.36 κιλά
Μήκος                              : 38 εκατοστά
Μέγιστο Βεληνεκές       : 400 μέτρα
Δραστικό Βεληνεκές     : 150 ή 350 μέτρα (στόχος σημείου ή περιοχής)
Ταχύτητα Εξόδου          : 76 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία                       : 5-7 βομβίδες/λεπτό
Χωρητικότητα                : 1 βομβίδα 40x46mm SR

Αρχές Λειτουργίας
Το σύστημα λειτουργίας του Μ203 είναι πολύ απλό. Ουσιαστικά αποτελείται από μία σκανδάλη διπλής ενέργειας και την κάννη του όπλου. Αυτό θα το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος στη συνέχεια. Στο επόμενο σχεδιάγραμμα βλέπετε τα κύρια μέρη του βομβιδοβόλου όταν αυτό έχει προσαρμοστεί πάνω σε ένα τυφέκιο μάχης M-16.

m203_04

Ο χειροφυλακτήρας έχει διπλή λειτουργία καθώς πρώτον προσφέρει εργονομική λαβή στο όπλο και δεύτερον λειτουργεί ως μοχλός οπλισμού του. Εδώ φαίνεται η διαδικασία γεμίσματος και οπλισμού του βομβιδοβόλου Μ203.

m203_05

Αν δούμε τη σκανδάλη καλύτερα είναι μία απλή σκανδάλη διπλής ενέργειας, δηλαδή απαιτεί οπλισμό και εν συνεχεία πυροδότηση για να μετακινηθεί ο επικρουστήρας και να χτυπήσει το καψύλιο στη βάση της βομβίδας 40 χιλιοστών που βρίσκεται στη θαλάμη.

m203_06

Παραπάνω φαίνεται η σκανδάλη όταν είναι οπλισμένη. Ουσιαστικά, όταν τραβάμε εμπρός το χειροφυλακτήρα του Μ203 ο μοχλός οπλισμού της παραπάνω εικόνας τραβάει τον οδηγό της σκανδάλης προς τα εμπρός. Αυτό αναγκάζει το μοχλό επικρουστήρα να μετακινηθεί προς τα πίσω μέχρι να κλειδώσει σε αυτό το σημείο. Αν πιεστεί η σκανδάλη στη συνέχεια θα σπρώξει τον μοχλό επικρουστήρα που βρίσκεται υπό την πίεση ενός ελατηρίου και θα τον ωθήσει πάνω στον επικρουστήρα που θα προκαλέσει την πυροδότηση της βομβίδας. Μπροστά ακριβώς από τη σκανδάλη βρίσκεται η ασφάλεια που φαίνεται καλύτερα στην επόμενη εικόνα.

m203_07

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα defencegr.wordpress.com πατώντας εδώ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading