fbpx
Skip to content

Λίμνη Δόξα

Λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Λίμνη Δόξα 5

Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου η Παλαιομονάστηρο, ενώ στο δασωμένο βουνό που περιβάλλει τη λίμνη, δεσπόζει το μοναστήρι του Αη Γιώργη, Φενεού. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι η λίμνη Δόξα είναι κρυμμένη στα «βουνά της Κορινθίας», η πρόσβαση είναι εύκολη και δεν απαιτεί ειδικό όχημα. Φτάνουμε στη Μοσιά, στρίβουμε αριστερά στο χωριό Μεσινό, προσπερνάμε την Αρχαία Φενεό, οι ντόπιοι θα σας πουν «τα Καλύβια», περίπου χίλια μέτρα μετά, απλώνεται μπροστά μας η μικρή «Ελβετία» της Κορινθίας.

Λίμνη Δόξα 12

«Κυκλωμένη» από τρία βουνά, την Κυλλήνη (υψόμετρο 2.374 μέτρα), τα Αροάνια ή αν θέλετε Χελμό (υψόμετρο 2.355 μέτρα) και την Ντουρντουβάνα (υψόμετρο 2.109 μέτρα) η μικρή λίμνη, είναι το ιδανικό τοπίο για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις σας. Ο Άγιος Φανούριος στο κέντρο σχεδόν της λίμνης, στέκει εδώ και πολλά χρόνια, μικρός, απέριττος και πανέμορφος. Το καμπαναριό, μάρτυρας του σκληρού χειμώνα που επικρατεί στην περιοχή. Η ιστορία της λίμνης Φενεού φαίνεται ότι είναι πολύ παλιά και ακολουθεί την ιστορία της περιοχής. Βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι δύο λίμνες, Δόξα και Φενεού, η οποία και αναφέρεται στις πηγές, δεν συμπίπτουν.

Λίμνη Δόξα 19

Οι μαρτυρίες που αναφέρονται στον 4ο αιώνα π.Χ. και λένε ότι η λίμνη άλλοτε κατέκλυζε τον κάμπο και έκανε καταστροφές κι άλλοτε άδειαζε, αφορούν στη λίμνη που σχηματιζόταν στην λεκάνη του Φενεού. Οι ποταμοί Δόξας και Όλβιος μετέφεραν εκεί τα νερά τους, μετατρέποντας την κάθε χειμώνα σε λίμνη. Κατά τη μυθολογία η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κατοικητήριο του Ποσειδώνα, ο οποίος όταν θύμωνε προκαλούσε την πλημμύρα. Αν φτάσετε εδώ την κατάλληλη μέρα, στα νερά της λίμνης καθρεφτίζεται όλη η ομορφιά της φύσης.

Λίμνη Δόξα 1

Μπορείτε να κάνετε ποδηλασία ή πεζοπορία αλλά και να βρείτε κάποιους τολμηρούς που κολυμπούν ή κάνουν καταδύσεις, ψάχνοντας στο βυθισμένο τοπίο το παλιό εικονοστάσι του Αγίου Γεωργίου. Η Δόξα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ Λίμνης, το οποίο γίνεται κάθε καλοκαίρι και συνήθως περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία αλλά και πολιτιστικά δρώμενα και αθλητικές δραστηριότητες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading