fbpx
Skip to content

Η στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή για το Κατάρ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ντόχα(σ.σ. πρωτεύουσα του Κατάρ) και ανέφερε ότι

Δεν είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, και ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής μας

παρόλα αυτά δεν διατίθεται να κινηθεί στρατιωτικά εναντίων των παλιών του συμμάχων στη περιοχή. Την προηγούμενη ημέρα το Κατάρ αναγκάστηκε λόγω των εξελίξεων να αποσύρει τα στρατεύματα του από τις νότιες περιοχές της παλιάς συμμάχου του, Σαουδικής Αραβίας, τα οποία είχε σταθμεύσει εκεί για να βοηθήσει τη χώρα να αποκρούσει επιθέσεις τοπικών οργανώσεων. Παρά την ψυχρότητα ο Αλ Θάνι ανέφερε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στα άλλα κράτη, με πρώτη τη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Ιράν από την άλλη έτεινε χείρα βοηθείας προς το Κατάρ και πρόσφερε 3 λιμάνια του για την διευκόλυνση της χώρας και την διασφάλιση των απαραίτητων ειδών για τη συνέχιση της κανονικότητας της, το Κατάρ όμως δεν έχει απαντήσει στη πρόταση αυτή.

Την ίδια ώρα, Κατάρ και Τουρκία συζητούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (τροφή και νερό) με αεροπλάνα των Qatar Airways στο Κατάρ, ενώ η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο που επιτρέπει στα τουρκικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί να αναπτυχθούν στο στρατόπεδο που τους φιλοξενεί, όπως επίσης και να στείλει συμπληρωματικά στρατεύματα για καθε ανάγκη στη περιοχή.

Οι κινήσεις των χωρών της περιοχής δείχνουν την ψυχρότητα και απομάκρυνση τους αλλά απέχουν πολύ από το να εμπλακούν σε έναν πόλεμο μεταξύ τους. Προβληματισμό όμως φέρνει η στάση περιφερειακών χωρών που παίρνουν θέση υπερ της μιας ή άλλης πλευράς, όπως επίσης και οι λόγοι της στάσης τους αυτής. Άραγε θέλουν τον πόλεμο και την αδυναμία των χωρών της περιοχής ή αποζητάνε την επιστροφή στην προηγούμενη ισορροπία; Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε και την στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη αν ξεσπάσει τελικά πόλεμος σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη.

Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν μένουν αμέτοχες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Discover more from Προσφορές για Στρατιωτικούς

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading